Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 18.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Fabbrica di caffé láká na novinky ve snídaňové nabídce i výběrovou kávu z unikátního kávovaru

Tipy a názory

1.3.2023

Lenka Šťastná

Designová kavárna Fabbrica di caffé už dva roky zpříjemňuje život obyvatelům olomoucké části Hejčín, ale určitě stojí za návštěvu i v případě, že v této lokalitě nepobýváte. Pyšní se zcela unikátním modulárním kávovarem, na který v Česku jen tak nenarazíte, zaujme krásnými obrazy na stěnách a nechybí ani pestrá nabídka dezertů či snídaní.

Fabbrica di caffé

Adresa: Ladova 1, Olomouc
Provozní doba: PO-PÁ 7:30 až 18:00; SO 9:00 až 12:00, NE zavřeno
Email: jana.fabbrica@seznam.cz 
Tel.: 777 213 614
* Webové stránky
* Facebook
* Instagram

Kavárnu Fabbrica di caffé najdete v Hejčíně, na křižovatce ulic Ladova a Tomkova. A podle majitelky Jany Aubrechtové je kavárna přesně tím, co v lokalitě dlouhá léta chybělo. "Já sama bydlím v Hejčíně a vždycky mě mrzelo, že této lokalitě chybí nějaké hezké místo, kde by se lidé mohli potkávat a trávit společný čas. Mám zde obchod se společenskými šaty a když se uvolnily vedlejší prostory, tak mě okamžitě napadlo vybudovat v nich kavárnu. Přeci jen obyvatel v téhle části města není málo, navíc je přes cestu hejčínské gymnázium, otevřela zde Waldorfská škola a budova v Tomkově by měla také projít nějakou revitalizací... Tohle místo mělo zkrátka svůj nevyužitý potenciál a já jsem ráda, že se nám jej díky kavárně podařilo pozvednout," říká Jana Aubrechtová a dodává, že právě studenti a profesoři se po vyučování zastaví vždy rádi na něco dobrého.

Fabbrica di caffé se pyšní inovativním modulárním systémem Modbar z dílny La Marzocco, který zcela změnil zažité představy o klasickém kávovaru.

Foto: Fabbrica di caffé

Kavárna disponuje sice menším, ale zato příjemným prostředím, kterému dominují zajímavé obrazy na stěnách i inovativní modulární kávovar, na který v České republice jen tak nenarazíte. A možná vás na první dobrou ani nenapadne že se díváte právě na kávovar… "Jedná se o naprostý unikát a vyrábí jej známý italský výrobce La Marzocco. Jde o klasický pákový kávovar, ale se specifickým designem - na první pohled vypadá jako pípa, takže se nás lidé občas ptají, jestli zde čepujeme pivo," směje se Jana Aubrechtová a pokračuje: "Je to zkrátka designový kousek, do kterého jsem se zamilovala na první pohled. Když jsme před dvěma lety otevírali a já jej pořizovala, tak jsem věděla, že je pouze ve dvou kavárnách v Praze a v Karlových Varech. Teď mám pocit, že se rozšířil i do dalších dvou měst v republice, ale v Olomouci jsme stále jediní. Což mě samozřejmě těší, protože centrum města je kavárnami přeplněné a tím, že jsme úplně mimo něj, tak máme alespoň nějakou zajímavost, díky které si k nám na kávu najdou cestu třeba i lidé, kteří v Hejčíně nebydlí," usmívá se Jana Aubrechtová.

"V kavárně máme skvělý tým a já jsem za každého z nich nesmírně ráda," říká Jana Aubrechtová. (na snímku uprostřed s brýlemi)

Foto: Fabbrica di caffé

Kromě lahodné kávy ze dvou pražíren si ve Fabbrica di caffé můžete dát i něco dobrého na zub. Od ranních hodin nabízí kavárna pestrou nabídku snídaní a nechybí ani velký výběr nejrůznějších dobrot ve vitríně. "V rámci snídaní máme třeba zapečený chléb s prosciuttem a sušenými rajčaty nebo řemeslný chléb s řepovou pomazánkou a kozím sýrem, nechybí klasické toasty a croissanty a nově v nabídce máme i palačinky a pastrami. Kromě toho u nás zákazníci vždy najdou i nejrůznější cheesecaky, tartaletky, makronky a pravidelně máme i vegan a bezlepkové varianty moučníků," vyjmenovává Jana Aubrechtová. A pokud třeba na zapečený chléb dostanete chuť i odpoledne, tak se nemusíte bát jej objednat. Jídla ze snídaňové nabídky vám rádi připraví i v průběhu celého dne.

Jednou ze zajímavostí této kavárny je i tzv. zavěšené kafe. "Je to vlastně taková charita. Když chce někdo udělat dobrý skutek, tak zaplatí jednu kávu navíc a my si uděláme čárku na nástěnce naší zavěšené kávy. Kolik je zde volných čárek, tolik káv máme k dispozici. Ty si pak mohou vybrat lidé, kteří jsou v obtížné finanční situaci a nemohou si dovolit utrácet za kávu, ale rádi by si ji dali, nebo se v zimě třeba jen potřebují zahřát. Na kávu nám sem tak chodí třeba lidé z Klíče nebo senioři," přibližuje princip zavěšené kávy Jana Aubrechtová.

Foto: Fabbrica di caffé

Pokud byste kavárnu rádi navštívili, ale lámete si hlavu, kde zaparkovat, tak vás zcela jistě potěší, že můžete využít čtyři vyhrazená parkovací místa, která má Fabbrica di caffé na parkovišti Gymnázia Hejčín. V létě se pak kromě vnitřního posezení můžete těšit i na pár venkovních stolečků, točenou zmrzlinu a studenou kávu nitro cold brew. "Do budoucna by se mi líbilo zřídit v kavárně i kuchyň. Ta nám zde totiž chybí a i z toho důvodu je snídaňová nabídka omezená jen na několik druhů. Zkrátka v tak malém prostoru toho člověk moc nevykouzlí, ale kdyby se nám podařilo rozšířit kavárnu i o kuchyni, tak bychom mohli rozšířit nabídku snídaní o více teplých jídel. Z toho bych měla opravdu radost a doufám, že se nám to podaří," říká závěrem Jana Aubrechtová.