Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 10.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Expozice Příběh kamene prochází údržbou, restaurátoři čistí exponáty od prachu

Kultura

24.7.2023

Autor: Jan Procházka

Již deset let mohou návštěvníci obdivovat stálou expozici Vlastivědného muzea v Olomouci Příběh kamene. Expozice geologie, archeologie a lapidária v těchto dnech prochází údržbou. Sbírkové předměty je totiž potřeba odborně očistit a provést drobné restaurátorské opravy.

Restaurátoři pracují na pískovcové desce se znakem rakouského arcivévodství z roku 1662.

Foto: Jan Procházka

“I přesto, že sbírkové předměty jsou uloženy v ideálních výstavních prostorách či depozitářích, je zapotřebí průběžně monitorovat jejich stav a čas od času zbavit jejich povrch od prachových vrstev potlačující umělecké a estetické hodnoty děl,” vysvětlila mluvčí muzea Vladimíra Hacsiková. 

“Používáme velmi jemné štětce, speciální dřevěné špachtle, či upravený vysavač s regulací výkonu,” popsal konzervátor Milan Stecker.

Čištění probíhalo nejen v expozici, ale předměty se zbavovaly nečistot i v depozitáři. Konzervátoři současně také zkontrolovali aktuální stav sbírkových předmětů. 

Takto rozsáhlé čištění proběhlo v expozici poprvé od jejího otevření. "Čistily se pouze předměty sbírky lapidária, předpokládáme, že v budoucnu proběhne i čištění sbírek archeologie a geologie," dodala mluvčí.

Expozice Příběh kamene prošla od doby svého vzniku výrazným vývojem. V současné době mohou návštěvníci na deseti tematických stanovištích obdivovat keltský monoxyl, kovové nástroje a především kámen, který je zde představen v různých formách: jako hornina, poté opracovaný do podoby nástroje, a nakonec přetvořený v umělecké dílo.

Expozice v Denisově ulici 30 je pro návštěvníky otevřena každý den kromě pondělí v čase 10 - 18 hodin až do konce září 2023. Samostatné vstupné do lapidária činí 20 korun pro dospělého, polovinu pro děti a seniory. Pokud si návštěvník zakoupí vstupenku na jakoukoli výstavu v hlavní budově Vlastivědného muzea, má vstup zdarma.