Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 3.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Elektronizace hromadné dopravy: terminály ve vozech MHD i nová aplikace pro cestování po kraji

Zprávy z regionu

16.1.2020

Jan Procházka

Hromadná doprava v regionu se konečně začíná výrazněji posouvat do jednadvacátého století. A to nejen kvalitou vozidel a využíváním ekologičtějších pohonů, ale i možností elektronického odbavení. Olomoucký dopravní podnik už zavedl možnost nahradit klasickou “legitku” obyčejnou platební kartou, na jaře by rád zavedl i terminály do vozidel. A kraj nyní přichází s mobilní aplikací, která by měla umožnit elektronické odbavení na celém svém území od Prostějova až po Jeseník.

DPMO chystá letos elektronickou revoluci

Pokud nechcete jízdenku z automatu či trafiky, už od roku 2013 si v Olomouci můžete lístek na tramvaj nebo autobus koupit pomocí SMS. Sice existuje pouze jeden typ jízdenky a dopravní podnik neuvažuje o rozšíření nabídky, služba je ale oblíbená. Od ledna 2018 už navíc nepotřebujete chodit na pobočku dopravního podniku ani kvůli jízdence časové. Tedy, stačí tam zajít jednou, založit si účet a časový kupon si koupit kartou. A jen tu potřebujete k tomu, abyste prokázali revizorovi, že nejedete načerno. Brzy budeme ještě dál. Dopravní podnik chce, po vzoru dalších velkých měst, zavést do vozů bezkontaktní platební terminály. "Momentálně probíhá výběrové řízení na dodavatele, proto přesný termín zavedení zatím není znám. Budeme se snažit, aby systém byl zaveden ještě v tomto roce," prozradila mluvčí dopravního podniku Martina Krčová. Terminály podle ní potěší i ty, kteří se potřebují svézt jen několik zastávek. "Nový elektronický odbavovací systém má zohlednit krátké cesty," potvrdila Krčová. A doplnila, že minimálně jedním terminálem budou, podle zadávací dokumentace na elektronický odbavovací systém, postupně osazena všechna vozidla MHD. 

S elektronizací jízdného je v současné době v Česku nejdál Ostrava. Tam od ledna papírové jízdenky už neprodávají, v březnu přestanou platit úplně.

Všechny vozy olomoucké MHD budou postupně vybaveny bezkontaktními platebními terminály. Projekt se v tuto chvíli připravuje, dopravní podnik by ale s umisťováním přístrojů do autobusů a tramvají rád začal už letos.

Foto: archiv

Po kraji s novou aplikací

Novou aplikaci v těchto dnech spouští i Olomoucký kraj, respektive jeho orgán s názvem Koordinátor integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje, známější pod zkratkou KIDSOK. "Nová aplikace MobilOK umožní elektronické odbavení cestujících v krajském integrovaném dopravním systému," prozradila krajská tisková mluvčí Eva Knajblová. Aplikace začne fungovat od 1. dubna a zatím se bude týkat pouze týdenních a měsíčních jízdenek. "Aby mohl cestující využívat k odbavení MobilOK, musí mít registrovaný účet na e-shopu IDSOK.cz. Po nákupu jízdního dokladu v tomto e-shopu bude jízdenka přiřazena k identifikátoru v podobě naší aplikace. Tyto jízdní doklady budou následně při přepravní kontrole zobrazeny obsluze odbavovacího zařízení," popisuje systém náměstek hejtmana Jan Zahradníček. Mobilní aplikace podle něj bude podporovat dva způsoby odbavení - prostřednictvím QR kódů ve vlacích Českých drah (které tento systém využívají už několik let). Na QR kódy podle Zahradníčka přejde i olomoucký dopravní podnik. V autobusech příměstské dopravy pak odbavení proběhne pomocí “dynamického grafického prvku”. Než kraj aplikaci pro iOS a Android spustí, potřebuje ji otestovat na skutečných cestujících. "Hledáme dvě stovky testerů, kteří po dobu dvou měsíců aplikaci vyzkouší. Potřebujeme studenty, lidi v produktivním věku i seniory. Na konci testovacího období jim bude zaslán jednoduchý dotazník spokojenosti, díky němuž aplikaci případně ještě doladíme,“ vysvětlila ředitelka KIDSOK Kateřina Suchánková. Cestující mají výraznou motivaci, proč se do testování zapojit, po zakoupení jízdenky v e-shopu budou po dobu testování jezdit s pětasedmdesátiprocentní slevou. Registraci do systému je možno provést přes stránky IDSOK

Nová aplikace MobilOK umožní cestovat po Olomouckém kraji vlakem či autobusem s elektronickou jízdenkou. Zatím je v testovacím provozu a po spuštění nabídne možnost zakoupení pouze týdenních a měsíčních jízdenek. Pokud se osvědčí, nabídka služeb bude rozšířena.

Foto: archiv

Už nějakou dobu mají cestující příměstskými autobusy či regionálními vlaky možnost zakoupit si časové jízdní doklady online. Odbavení probíhá prostřednictvím bezkontaktní platební karty, ke které je zakoupený jízdní doklad přiřazen. Příměstské autobusy jsou navíc vybaveny platebními terminály, takže při koupi jízdenky u řidiče už hotovost nepotřebujete. Stejný systém funguje i ve vozech MHD v Prostějově, Přerově, Šumperku a Zábřehu.