Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 5.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dvaačtyřicet kilometrů, rozbouřené moře i žahavé medúzy. Olomoucký rodák překonal kanál mezi Skotskem a Severním Irskem

Zprávy z regionu

22.8.2018

Autor: red

Téměř 42 kilometrů nepřetržitého plavání, rozbouřené moře o teplotě 12-13 °C, žádný neopren, jen lachtani, ryby a medúzy. Amatérský plavec Jaroslav Chytil z Vsiska překonal jako první český muž kanál mezi Skotskem a Severním Irskem a zařadil se mezi světovou plaveckou elitu.

Foto: Archiv Jaroslava Chytila

Severní kanál je jedním z tzv. Ocean´s Seven. Sedm obtížných dálkových plaveb po celém světě zahrnuje dále i kanál La Manche, kalifornskou Catalinu, Gibraltarskou úžinu, Cugarský průliv mezi japonskými ostrovy a kanál Kaiwi na Havaji. Severní kanál je nejtěžším z nich a dosud jej včetně Jaroslava Chytila pokořilo 40 mužů a 18 žen. Mezi nimi i zlínská sportovkyně Abhejali Bernardová. Vůbec první pokus překonat tento kanál učinila Mercedes Gleitz v roce 1928, prvním úspěšným plavcem se ale stal až v roce 1947 Angličan Tom Blower.

Severní kanál je dálkovými plavci považovaný za vůbec nejobtížnější přeplavbu. "Trasa měří vzdušnou čarou 34,5 km, a je tedy pouze o půl kilometru delší než La Manche, ale kvůli mořským proudům je potřeba uplavat vždy podstatně více," přiblížil Jaroslav Chytil výzvu, která mu zabrala 16 hodin a 4 minuty. Náročnost výkonu umocňuje také velmi chladná voda, která se pohybuje okolo 13 °C. "Letošní horké léto navíc způsobilo přemnožení žahavých medúz, talířovek, jejichž chapadla mohou dosahovat až 5 metrů daleko, a jsou opravdu velmi nepříjemná," doplnil Chytil. Na cestě za vytouženým snem jej potrápilo také počasí. "Zpočátku bylo moře relativně klidné, a tak jsme čas přeplavby odhadovali na 14 hodin. Pak se ale počasí pokazilo a kromě větru byly i velké vlny," popisuje Chytil. Jeho rychlost se zpomalila a do blízkosti skotského pobřeží se proto dostal až pozdě, v době odlivu. "Protiproud byl v závěru tak silný, že jsem postupoval jen velmi pomalu. Když jsem přestal zabírat, abych se například napil, proud mě hned unášel zpět," vzpomíná.

Jaroslav Chytil se narodil v roce 1976 v obci Vsisko u Olomouce a plavání se věnuje ve svém volném čase. Trénovat začal v roce 2011. Severní kanál byl jeho vůbec první zkušenost s Ocean´s Seven. Během příprav na přeplavbu uspořádal Jaroslav Chytil veřejnou sbírku nazvanou Severním kanálem pro dětský úsměv. Láká k podpoře Dětské dopravní nadace, která pomáhá dětem, jež přišly o rodiče při dopravních nehodách.