Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 0.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dopravní komplikace: tramvajovou křižovatku na náměstí Hrdinů čeká náročná rekonstrukce

Zprávy z regionu

25.6.2019

Autor: red

Od soboty 29. června až do 30. srpna bude z důvodu opravy tramvajové trati uzavřena pro veškerý provoz ulice Palackého v křižovatce s ulicí Legionářskou, 8. května a třídou Svobody. Část tramvajové křižovatky čeká další náročná rekonstrukce, na kterou naváže i oprava komunikace. Společná investice olomouckého dopravního podniku a města přijde na více než 20 milionů korun.

1. etapa oprav
V první fázi se bude opravovat výhybkové rozvětvení, které si vyžádá výluku na tramvajové trati v termínu od 29. června do 17. srpna. Současně projde rekonstrukcí i část vozovky v průjezdném profilu tramvajové trati. 

2. etapa rekonstrukce - tramvaje už jezdí
Ve druhé etapě od 18. do 30. srpna by měly probíhat dokončovací práce na komunikaci a dílčí předlažby chodníků. Tato etapa bude znamenat už jen uzavírku komunikace pro automobilovou dopravu. "Provozu tramvají se tyto práce již nedotknou, protože práce v tramvajovém kolejišti by měly být v té době u konce," objasnil předseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce Jaromír Machálek.

Dlážděná vozovka nevyhovuje současnému zatížení
Tramvajová trať v délce 120 metrů projde opravou v místě od středového křížení na náměstí Hrdinů až k přechodu pro pěší v ulici Palackého. Po rekonstrukci bude mít komunikace i kolejiště povrch z žulových kostek. Opravu podstoupí i stávající asfaltobetonový povrch od přechodu pro chodce až za tramvajové ostrůvky. "Hlavním důvodem opravy komunikace je její špatný technický stav. Zejména část stávající dlážděné vozovky již nevyhovuje současnému zatížení silniční dopravou. Časté drobné opravy a předlažďování prodlužují životnost povrchu jen krátkodobě a nevedou k odstranění zásadních konstrukčních závad," uvedl náměstek primátora pro dopravu Martin Major. Nově předlážděná komunikace naváže na už provedené opravy tramvajového křížení a vozovky, které na křižovatce skončily v září 2017. V rámci současné investice budou v ulici nově instalované obrubníkové uliční vpusti, které nejenom odvedou povrchovou vodu z vozovky, ale zároveň sníží hluk ze silničního provozu. Náklady na opravu komunikace přijdou na zhruba 3 milionu korun, opravy výhybkových přípojů a tramvajového svršku si vyžádají 19 milionů korun.  

Objízdná trasa pro automobilovou dopravu
Povede po ulici Legionářské, do ulice Hynaisovy a Wellnerovy. V opačném směru z Palackého je vedena do Hynaisovy ulice. Pro zajištění zásobování provozoven v Palackého ulici budou zřízena tři zásobovací místa (ul. Legionářská, tř. Spojenců a tř. Svobody). V ulici Pöttingova bude náhradní zastávka pro výlukový autobus MHD.

Po dobu výluky bude tramvajový provoz upraven následovně:
Linka č. 1 – vedena ve své trase dle výlukových jízdních řádů.
Linky č. 2 a 7 – nahrazeny kombinovanou linkou s označením X2/7, která bude vedena po trase Fibichova – Hlavní nádraží – Žižkovo náměstí – Náměstí Hrdinů – Tržnice – Hlavní nádraží – Fibichova a zpět s obsluhou všech tramvajových zastávek.
Linky č. 3, 4, 5 a 6 – budou vedeny dle platných jízdních řádů. 
Linka U – nebude provozována.

Náhradní provoz v úseku Palackého – Neředín, krematorium a zpět bude zajištěn výlukovými autobusy s označením X

Trasa a zastávky výlukových autobusů:

Palackého – u přenosného označníku v ul. Pöttingova
Nádraží město – tramvajová zastávka
Šibeník – tramvajová zastávka
Pražská – tramvajová zastávka
U Kovárny – tramvajová zastávka
Hřbitovy – tramvajová zastávka
Neředín, krematorium – tramvajová výstupní zastávka 

Neředín, krematorium - tramvajová nástupní zastávka 
Hřbitovy – tramvajová zastávka
U Kovárny – tramvajová zastávka
Pražská – tramvajová zastávka
Šibeník – tramvajová zastávka
Nádraží město – tramvajová zastávka
Palackého – u přenosného označníku v ul. Pöttingova

"Jelikož tramvaje budou vedeny pouze na zastávku Náměstí Hrdinů a výlukové autobusy na náhradní zastávku Palackého, cestující budou nuceni pro vzájemný přestup přejít mezi těmito zastávkami vzdálenost cca 250 metrů. Z tohoto důvodu jsou jízdní řády konstruovány tak, že rozdíl mezi příjezdem a odjezdem autobusových a tramvajových spojů činí cca 3 - 5 minut," popsala mluvčí olomouckého dopravního podniku Martina Krčová.