Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 3.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dočkají se Nové Sady tramvajové trati? Uvidí se v pátek

Zprávy z regionu

11.12.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Do návrhu rozpočtu města pro rok 2020 se vrátila druhá etapa výstavby tramvajové trati na Nové Sady. Jedna z největších investičních akcí posledních let by měla odstartovat už na jaře, pokud ovšem návrh rozpočtu projde v pátek 13. prosince jednáním zastupitelstva.

Vizualizace

Foto: Stavoprojekt

"Jedná se o akci, do které jsme už vynaložili desítky milionů korun, a to na projekt, na jeho přípravu, výkupy pozemků a nemovitostí. Po důkladném zvážení se ukázalo, že by bylo možné výstavbu tramvajové trati realizovat," nastínil primátor Mirek Žbánek. Přitom ještě v listopadu to vypadalo, že město od celé investiční akce ustoupí i přes to, že byla součástí programového prohlášení koalice.

Změna postoje k investici plyne ze dvou faktů. Záměr byl důkladně analyzován pracovníky odborů investic, dotačních projektů a ekonomického. Ti došli k závěru, že projekt je během příštích dvou let realizovatelný. Navíc se pak v průběhu příprav a veřejné soutěže ukázalo, že náklady na stavbu druhé etapy trati mohou být významně nižší, než zněl původní předpoklad. 

"Druhou etapu tramvajové trati považuji za velmi důležitou, proto jsme ji vrátili do hry. Dalším důvodem, proč stavbu neodkládat, je fakt, že v příštím plánovacím období už nebude DPH uznatelnou částí nákladů a výše dotace z EU bude maximálně 70 procent, což by v důsledku znamenalo, že případná dotace pro město by byla o několik desítek milionů korun nižší," sdělil investiční náměstek Martin Major.

Klíčová je dotace

Celá akce má již dokončenou projektovou dokumentaci a je připravena i žádost o dotaci, kterou město podá Státnímu fondu dopravní infrastruktury. "Projekt je nachystán perfektně, dotace by měla být poskytnuta bez obtíží," potvrdil ekonomický náměstek Otakar Bačák. Dotace se bude týkat dvou spojených investičních akcí - prodloužení tramvajové trati na Nové Sady a vybudování nové odstavné plochy pro tramvaje, jež by měla vzniknout ve Fibichově ulici. Ta bude financována ze státní dotace a Dopravním podnikem města Olomouce.

"Pokud vše půjde hladce, na jaře příštího roku bychom mohli projít nezbytným administrativním procesem a s pozdními jarními měsíci by se mohlo začít stavět. Akce je rozplánována na 18 měsíců. Jestli by se zdrželo zahájení prací, akce by se natáhla přes dvě zimní sezony. V optimálním případě bychom ale byli rádi, aby bylo hotovo do konce roku 2021," vysvětlil Žbánek a doplnil: "Samozřejmě by výstavba začala až poté, kdy bude jisté, že získáme onu státní dotaci, bez prostředků z dotace by to nebylo vůbec reálné."

Město čekají úspory

Vzhledem k finanční náročnosti projektu je zřejmé, že město bude muset v příštích letech hospodařit velmi uváženě. "Jsme si vědomi, že se jedná o velmi nákladnou akci, která si vyžádá úspory. Ty budeme hledat napříč výdaji města tak, aby nikde nedošlo ke kolapsovému stavu. Začneme od magistrátu. Radnice však bude i při úsporném provozu plnit své závazky v oblasti péče o komunikace, veřejný prostor, zeleň, rozvoj městských částí a další standardní součásti chodu města," ubezpečil primátor.

Rozhodne zastupitelstvo

Podmínkou realizace tramvajové trati na Nové Sady je však schválení rozpočtu zastupitelstvem a zařazení dostavby této trati do rozpočtu. O tom se bude rozhodovat v pátek 13. prosince.