Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Do opravené špice radniční věže přijde časové pouzdro. Pomozte vybrat, co bude jeho obsahem

Zprávy z regionu

3.7.2020

Autor: red

Co vzkážeme příštím generacím Olomoučanů? Jaké symboly dnešní doby uložíme do časové schránky? Pojďme se na tom společně dohodnout. Vzkaz a pozdrav z roku 2020 dostanou budoucí Olomoučané velmi pravděpodobně až za mnoho desítek let, mezitím bude ukrytý v konstrukci opravené špice radniční věže.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

Každá generace, která se v historii podílela na zásadní rekonstrukci radnice, nechala uvnitř této významné městské stavby nějaký vzkaz svým následovníkům. Když začala současná rekonstrukce olomoucké radnice, byly v hlavní věži i ve věžičce nad orlojem nalezeny zapečetěné tubusy s různými historickými dokumenty. Byly zde listiny a propagační letáky z barokního 18. století, dokumenty a plány k rekonstrukci radnice z 19. století i různé vzkazy z 20. století. Nechyběly zde například dobové filmové plakáty, pozvánky na divadelní představení, propagační materiály první výstavy květin Flora a mnoho dalších zajímavostí.

Nejvyšší část špice bude vyzdvižena jeřábem v druhé polovině července. V té době do ní bude opět umístěn zaletovaný tubus s dokumenty o naší době. "Vzkaz příštím generacím chceme připravit i nyní. Rozhodli jsme se nabídnout Olomoučanům, aby se zapojili do výběru předmětů, které budou uloženy do věže," uvedl primátor Mirek Žbánek. Po dokončení opravy by se měla radnice včetně věže další desítky let obejít bez rekonstrukcí, tudíž ukrytý vzkaz si lidé přečtou a prohlédnou pravděpodobně až za velmi dlouhou dobu.

Chcete se zapojit?

Pokud se chcete zapojit a navrhnout nějaký prvek, který by v tubusu mohl připomínat současnou dobu, napište do úterý 7. července do 20:00 na speciální mailovou adresu odkazgeneracim@olomouc.eu

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941