Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 3.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Do Olomouce se sjedou přední světoví varhaníci. 51. Mezinárodní varhanní festival startuje 5. září

Kultura

31.7.2019

Autor: red

Pětici koncertů nabídne 51. ročník Mezinárodního varhanního festivalu v Olomouci. Ten zavítá od 5. do 19. září do katedrály sv. Václava a chrámu sv. Mořice. Na festivalu zahrají Richard Brasier z Velké Británie, Maurice Clerc z Francie, Polák Michał Markuszewski, Ital Giampaolo Di Rosa a českou varhanickou školu bude reprezentovat Pavel Svoboda. Letošní ročník festivalu je přelomový - poprvé v historii se koná i mimo zdi chrámu sv. Mořice. Důvodem je blížící se oprava Englerových varhan.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

Přestože rekonstrukce ještě nezačala, již letos proběhnou dva koncerty v katedrále sv. Václava. "Já osobně se na toto oživení festivalu moc těším, protože 'dómské' varhany nejsou o nic méně kvalitním nástrojem než varhany Englerovy a pestrost varhanní hudby bude touto rozmanitostí nástrojů ještě umocněna," říká dramaturg festivalu Karel Martínek. 

Zahajovací koncert nazvaný Varhanní ohňostroj obstará 5. září v chrámu sv. Mořice mladý britský umělec Richard Brasier. Od roku 2013, tedy od svých pětadvaceti let, zastává post ředitele hudby ve Farním kostele sv. Vavřince v Upminsteru a jen o rok později nastoupil jako učitel na Royal College of Organists.

Hudbu francouzských romantiků představí 9. září v katedrále sv. Václava Maurice Clerc. Jeden z nejvýznamnějších francouzských varhaníků odehrál už přes 1300 recitálů v přibližně dvaceti zemích světa, včetně 28 turné v Severní Americe. V současnosti je Clerc emeritním varhaníkem katedrály v Dijonu poté, co zastával post titulárního varhaníka tohoto chrámu po dobu 46 let.

Michał Markuszewski, který vystoupí 12. září v katedrále sv. Václava s programem nazvaným Polské varhanní dialogy, se může mimo jiné pyšnit tím, že byl za svou nahrávku na historických varhanách v Reformovaném kostele ve Varšavě nominován na cenu polského hudebního průmyslu FRYDERYK hned ve dvou kategoriích.

Laureát soutěží Pražské jaro a Bach-Wettbewerb Leipzig Pavel Svoboda uvede společně s Barocco sempre giovane Dialog smyčců a varhan. V chrámu sv. Mořice 16. září zazní při tomto koncertu mimo jiné skladby Bacha, Vivaldiho či Mozarta.

Při závěrečném večeru festivalu 19. září na kůr v chrámu sv. Mořice usedne Giampaolo Di Rosa. Diskografie všestranného italského umělce obsahuje nahrávky klavírních a varhanních děl, stejně jako varhanní improvizace. Improvizace je také často součástí jeho koncertních programů a nejinak tomu bude v Olomouci v rámci jeho vystoupení nazvaného Magické jméno BACH.

Barocco sempre giovane

Foto: Archiv pořadatele

"Varhanní festival se stal pro mnoho příznivců stabilní položkou v kalendáři. Pro Olomoučany je naprosto přirozené, že se začátkem školního roku začíná i festival. Navíc jej navštěvuje stále více lidí i ze vzdálenějších koutů naší země. Festival se také těší stabilní podpoře města, kraje a všech partnerů, ale zejména Moravské filharmonie Olomouc. Těší mě, že se díky tomu festival v současné chvíli nemusí strachovat o svou budoucnost," dodává Martínek.

Vstupenky a programy jednotlivých koncertů jsou k dispozici na webu mfo.cz a v IC v Olomouci.

Mezinárodní varhanní festival se koná každoročně od roku 1969, kdy jej založil prof. Antonín Schindler (+2010), dlouholetý člen a spoluzakladatel Moravské filharmonie. Za dobu své existence si festival získal přízeň laické i odborné veřejnosti celého světa a jezdí sem koncertovat přední světoví interpreti. Od roku 2011 je dramaturgem festivalu Karel Martínek, varhaník a regenschori v chrámu sv. Mořice.