Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 0.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Do Olomouce přijede šestinásobný držitel Grammy Terence Blanchard

Zprávy z regionu

11.7.2019

Autor: red

Ve čtvrtek 18. července zavítá do olomouckého Jazz Tibet Clubu na exkluzivní vystoupení několikanásobný držitel Grammy, americký trumpetista a skladatel Terence Blanchard. Přední osobnost současného světového jazzu se představí v doprovodu své kapely E-Collective.

Během své bohaté kariéry získal Terence Blanchard už šest cen Grammy. Nejčerstvější sošku – za nejlepší instrumentální skladbu – si odnesl letos v únoru. Jeho jméno rezonuje i filmovým světem – složil totiž hudbu k více než třem desítkám celovečerních filmů a jeho skladatelskou všestrannost už mnohokrát využil i proslulý hollywoodský režisér Spike Lee. 

Terence Blanchard se narodil v New Orleans a už odmala hrával na klavír a trubku (společně se svým přítelem z dětství Wyntonem Marsalisem). Ještě za studií začal působit v legendárním big bandu Lionel Hampton Orchestra a v roce 1982 ho právě Wynton Marsalis doporučil jako svého nástupce do kapely Jazz Messengers Arta Blakeyho. V roce 1991 vydal své první sólové album nazvané lakonicky Terence Blanchard. Po něm následovalo dalších 16 nahrávek, ověnčených mnoha cenami včetně Grammy (6 vítězství a 13 nominací), na nichž z pozice kapelníka spolupracoval s mnoha hudebníky zvučných jmen, mj. Dianou Krall, Dianne Reeves, Cassandrou Wilson, Christianem McBridem, Dee Dee Bridgewater či Kurtem Ellingem. 

Do Olomouce míří se svou kapelou E-collective, ve které excelují vynikající hráči současné scény a pomáhají mu vytvořit hudbu, jež posouvá současný jazz o kus dále. E-Collective je charakteristický experimentálním, elektronickým a chvílemi až exotickým zvukem, jehož prostřednictvím reflektuje dnešní rozkolísaný svět. Terence Blanchard muzikantsky přitvrdil a zahrnul do své hudby prvky hip-hopu, moderního elektrického r’n‘b a také některé reminiscence tvrdších podob fusion jazzu sedmdesátých let, odkazující občas na toto období Milese Davise. 

Předprodej vstupenek na tento koncert probíhá v Informačním centru Olomouc, Jazz Tibet Clubu a prostřednictvím portálů SMS TICKET a GO OUT. Vstupné činí 600 Kč v předprodeji (plus poplatky), na místě potom 700 Kč.