Reklama

Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav, venku je 17.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Do Olomouce míří šachisté z celého světa. Tradiční šachový turnaj odstartuje simultánka na náměstí

Zprávy z regionu

10.8.2023

Autor: red

Letošní již 24. ročník tradičního mezinárodního šachového festivalu Olomoucké šachové léto 2023 – Memoriál Jaroslava Fuksíka klepe na dveře a vrcholí poslední přípravy. Do hlavních turnajů, které se budou odehrávat od 12. do 19. srpna 2023 v Hotelu Flora, se letos přihlásilo na 250 šachistů z osmadvaceti zemí a čtyř kontinentů. Nejvzdálenějšími účastníky budou hráči z Japonska, Jižní Koreje, Jihoafrické republiky nebo USA.

Simultánka s velmistrem Pavlem Šimáčkem na Horním náměstí.

Foto: archiv pořadatele

Festival zahájí v pátek 11. srpna tradiční šachová simultánka na Horním náměstí. Od 16 hodin zde proti soupeřům z řad účastníků festivalu, ale i volně příchozích, postaví olomoucký velmistr Pavel Šimáček. Hrát bude proti 18 soupeřům současně. "Počasí by v pátek mělo být po delší době příznivé, takže srdečně zveme jak zájemce o hru, tak i diváky," říká ředitel festivalu Olomoucké šachové léto Jakub Fuksík.

Hlavní festivalové turnaje odstartují v sobotu 12. srpna v 16 hodin. Nejkvalitněji obsazené budou letos dva uzavřené velmistrovské turnaje. Nejsilnějším hráčem bude stejně jako v loňském roce velmistr Jan Krejčí, aktuálně 9. hráč českého žebříčku. Z velmistrů se v turnajích představí také další Češi, například Vojtěch Plát nebo Petr Neuman. Ze zahraničních pak obhájce loňského prvenství velmistr Azer Mirzoev z Ázerbájdžánu. O zisk velmistrovské normy, nezbytné pro udělení titulu velmistra, bude v těchto turnajích usilovat 14 hráčů, mezi kterými je stejně jako v loňském roce řada mladých talentovaných českých šachistů. Turnaje se zúčastní Richard Stalmach, nejlepší český junior, který velmistrovskou normu v Olomouci vybojoval již v loňském roce. Dále mezi účastníky najdeme Adama Franka – letošního dorosteneckého přeborníka ČR, Jakuba Kůsu nebo Petra Gnojeka – trojku a čtyřku českého dorosteneckého žebříčku. Nejmladším účastníkem bude teprve dvanáctiletý Bayarjavkhlan Delgerdalai hájící barvy Starého Města, kterému patří druhé místo v žebříčku nejlepších českých hráčů do 12 let.

Stejně jako v loňském roce se uskuteční také dva uzavřené mistrovské turnaje. V těchto turnajích půjde téměř doslova o souboj generací, když věkový průměr účastníků s titulem mezinárodního mistra je 57 let a naproti tomu věkový průměr 14 zbývajících hráčů bez titulu je 23 let. A toho ještě významně zvyšuje norský mistr FIDE Petter Stigar, kterému je dvaašedesát. Nejsilnějšími titulovanými hráči jsou domácí Richard Biolek s Janem Michálkem a Němec Sebastian Plischki. Mezi jejich nejsledovanější soupeře bude patřit letošní přeborník ČR do 16 let Matyáš Paseka a druhý hráč českého žebříčku H16 Jáchym Němec, který bude obhajovat loňské vítězství.

Do openu je přihlášeno téměř 90 hráčů, prvním nasazeným je domácí Dominik Kula. Vzhledem k nárůstu počtu účastníků se bude otevřený turnaj letos odehrávat v nejvyšším patře Hotelu Flora s krásným výhledem na historické centrum Olomouce.

Olomoucké šachové léto proběhne v Hotelu Flora

Foto: archiv pořadatele

V rámci festivalu se uskuteční také otevřené Mistrovství České republiky seniorů v kategoriích S50 a S65. O tituly přeborníka se bude bojovat ve dvou samostatných turnajích podle věku. V kategorii 50+ je nejvýše nasazeným Leonid Nikolaev z Ukrajiny, z českých hráčů pak obhájce titulu Jan Bartoš, Petr Matoušek a Jan Krejčí. V kategorii 65+ je nejvýše nasazený hráč také ze zahraničí – Gabor Glatt z Maďarska. O prvenství s ním bude bojovat loňský absolutní vítěz mistrovství Vlastimil Sejkora nebo další nejvýše nasazení hráči Antonín Kubíček nebo Oldřich Lorenc.

Jednotlivá kola všech hlavních turnajů začínají shodně vždy v 16 hodin s výjimkou posledního kola, které je na programu v sobotu 19. srpna od 9 hodin. Slavnostní zakončení festivalu proběhne v sobotu v 15:30. Diváci mají vstup do hracího sálu v Hotelu Flora zdarma.

Více než 40 partií z jednotlivých turnajů bude přenášeno on-line, kde je budou moci sledovat fanoušci z celého světa. Bližší informace o festivalu a odkazy na on-line přenos partií naleznou zájemci na webových stránkách pořádající Agentury 64 nebo přímo na stránkách festivalu.