Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Do Olomouce míří mezinárodní výstava Tolerance SHOW Olomouc 2022. Nabídne umělecká díla i procházku po olomouckých pamětihodnostech

Kultura

9.5.2022 aktualizováno 15.6.2022 09:39

Autor: Lenka Šimková

Během léta bude hanácká metropole hostit v republikové premiéře výstavní projekt Tolerance, uvedený jako "TOLERANCE SHOW Olomouc 2022". Projekt má za sebou již 133 výstav ve více než třiceti zemích a do České republiky se podívá vůbec poprvé. Vernisáž výstavy proběhne 16. června před galerií Cafe Gallery Jola na ulici Denisova 8, samotnou výstavu pak návštěvníci mohou navštívit až do 23. září 2022.

Výstava plakátů Projektu Tolerance v Jižní Koreji

Foto: www.tolerance-project.org

Projekt Tolerance je mezinárodní putovní výstava plakátů, která obsahuje díla od více než stovky umělců z celého světa. Za vznikem projektu stojí bosenský umělec Mirko Ilić, který žije v New Yorku. V roce 2017 požádal osmadvacet umělců, aby každý z nich vytvořil plakát na téma tolerance (rasová, genderová, společenská aj. dle vlastního uvážení…), přičemž jediným jeho požadavkem bylo, aby grafika byla doplněna o slovo "tolerance" v jejich rodném jazyce. Tyto plakáty vystavil po dobu deseti dnů ve Slovinské Lublani, kde se exhibice těšila nečekanému úspěchu. Mirko Ilić se tak rozhodl projekt rozšířit a udělat z něj putovní výstavu po celém světě. Za pět let existence se sbírka plakátů i přispívajících umělců značně rozrostla a výstava byla úspěšně realizována nejen v Evropě, ale i v Americe, Asii a dokonce i Africe. Nyní se poprvé podívá do České republiky. Do Olomouce ji přiveze Jiří Chmelař, majitel galerie Cafe Gallery Jola.

Cafe Gallery Jola

Galerie s kavárnou sídlí v centru Olomouce, konkrétně na rohu Denisovy a Ztracené ulice. Galerie je zaměřená na tvorbu současných autorů a kromě pohledu na různé druhy umění na stěnách si zde můžete vychutnat lahodnou kávu, víno i něco sladkého na zub.

*Web galerie
*Facebook

"Projekt, který Mirko Ilić vytvořil, mě velmi zaujal a jsem rád, že se mi podařilo jej dostat právě do Olomouce. Měl jsem sice lukrativní nabídku z Prahy, ale jelikož jsem z Moravy a jsem patriot, tak jsem dal přednost Olomouci. Je to krásné, historické město a myslím si, že udělat výstavu jen na jednom místě by byla škoda. Od začátku jsem chtěl plakáty vystavit v exteriérech a napadlo mě dopřát návštěvníkům dva zážitky v jednom," vypráví Jiří Chmelař a hned rozvíjí svou myšlenku: "Trošku mě mrzí, že jakákoliv panelová výstava je v Olomouci vždy koncipována na jedno místo. V tomto případě chci Projekt Tolerance rozprostřít více po městě, aby zároveň s objevováním jednotlivých plakátů mohli lidé obdivovat a sledovat i historický a kulturní vývoj Olomouce. Budeme mít připravenou interaktivní mapu, kde lidé zjistí, ve kterých místech se plakáty nachází. Pokud k nám třeba návštěvníci zamíří vlakem, tak je trasa provede od prostoru před krajským úřadem přes Václavské náměstí až do samotného centra k radnici a ještě dál. Ale nechci předbíhat," usmívá se Jiří Chmelař, který poodhaluje koncept i trasu výstavy a zároveň všem návštěvníkům přeje příjemný zážitek.

Od 16. června do 23. září tak Olomoučané i návštěvníci hanácké metropole budou mít jedinečnou příležitost potkat se s touto mezinárodní výstavou a zároveň okusí zcela nový zážitek při procházce městem.

Podrobnosti o konkrétních místech exhibice najdete na webu Cafe Gallery Jola →