Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 12.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Do Olomouce dorazili elitní běžci. Jak dopadne půlmaraton v třicetistupňovém vedru?

Sport

14.6.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Olomoucký půlmaraton je pověstný pulzující atmosférou, hromadou diváků, kteří fandí podél trati, a elitními běžci. Letos se k tomu přidá ještě oslava 10. výročí tohoto skvělého závodu, jenž se tentokrát přidal pod EuroHeroes Challenge - nový projekt, jenž má podpořit evropské atlety. A bude to skvělá podívaná!

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

Mattoni 1/2Maraton Olomouc

- půlmaraton startuje v 19:00 (6 400 běžců)
- dm rodinný běh začíná v 17:00 (3 800 běžců)
- dohromady poběží 10 200 účastníků
- ve startovním poli bude 43 národností
- nejstaršímu účastníkovi je 83 let
- při závodě pomáhá 900 dobrovolníků
- WR muži: A. Kiptum (Keňa) - 0:58:18
- WR ženy: J. Jepkosgei (Keňa) - 1:04:51

"Když jsem viděl Olomouc poprvé, říkal jsem si, že je to krásné město, je skvělé pro závod. Hodně lidí mě zrazovalo, že tady na Hané nebude nikdo běhat. Jsem rád, že to není pravda. Olomouc je naší největší akcí hned po Praze. Deset let je hodně a my máme stejný entuiziasmus, stejnou energii a Olomouc milujeme ještě víc než dřív," uvedl s úsměvem prezident RunCzech Carlo Capalbo.

Olomoucký půlmaraton je v letošním roce zařazen do rozšířené série EuroHeroes Challenge, proto se na startu závodu objeví pouze evropští atleti a atletky. Sérii tvoří čtyřdílný seriál, jenž začal 18. května v Karlových Varech, pokračoval 1. června v Českých Budějovicích, nyní se běží v Olomouci a program uzavře Ústí nad Labem 21. září. Tento projekt má za cíl podpořit rozvoj evropské vytrvalostní atletiky, objevovat nové talenty, představit závodníky z různých evropských zemí a dát jim šanci zvítězit. "Evropa byla dříve plná běžeckých idolů, jako byli Emil Zátopek, Stefano Baldini nebo Paula Radcliffe. A bude opět. Díky EuroHeroes," věří Capalbo, který potvrdil, že i když se kvůli této vizi musel vzdát půlmaraton čtyř zlatých známek IAAF, na kvalitě se nic nemění, naopak.

Do Olomouce přijela bojovat o prvenství britská elitní závodnice a rekordmanka Stephanie Twell, mezi jejíž největší úspěchy patří bronz na 5 000 m z evropského šampionátu v roce 2016. "Jsem šťastná, že jsem tu. Přijela jsem teprve včera, a to ze švýcarských hor, kde jsem trénovala," uvedla běžkyně a doplnila, že startovat ve smíšeném poli společně s muži je pro ni velká výzva, stejně jako to, že se závod běží pod hlavičkou EuroHeroes. Nicméně favoritkou je moldavská vytrvalkyně Lilia Fisikovici.

Mezi běžkyně, které se chtějí poprat o pódium, patří i domácí Petra Kamínková. Pro ni je olomoucký půlmaraton srdeční záležitostí a ještě si nenechala ujít ani jeden ročník. "Přijďte se podívat, bude to skvělé," vyzvala fanoušky. (Více o Petře Kamínkové, o jejím vztahu k běhání a k půlmaratonu se dozvíte v našem videu.)

To mužské pole slibuje rovněž vynikající podívanou. Do hanácké metropole totiž dorazil šestadvacetiletý bronzový medailista z mistrovství Evropy v maratonu z roku 2018, dosavadní lídr série EuroHeroes a skvělý atlet - Yassine Rachik. Zatím vyhrál v Karlových Varech i v Českých Budějovicích, podaří se mu v Olomouci dosáhnout na hattrick? "Jsem velmi rád, že jsem tu a že mohu být součástí EuroHeroes. Mým cílem je běžet čas kolem 62 minut," potvrdil vynikající Ital.

České barvy bude hájit několikanásobný mistr republiky Jiří Homoláč, který by rád zaútočil na jednu z předních příček. "Uvidíme zítra, začínám se cítit v lepší formě. V Českých Budějovicích to z mé strany nebylo dobré, ale poslední dny se cítím líp, bude to otevřené a doufám, že zase převezmu vítězství," usmívá se, když naráží na "boje" s Vítem Pavlištou. A vzápětí dodává: "Má být přes třicet stupňů, což není pro běh vůbec jednoduché. Strategií je se držet v čelní skupině a uvidíme, jak to dopadne."

Hodně štěstí všem!