Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 6.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Do Olomouce dorazil vnuk posledního českého krále Georg Habsbursko-Lotrinský

Zprávy z regionu

19.11.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Do Olomouce dnes přijel Georg Habsbursko-Lotrinský, vnuk posledního rakouského císaře a českého krále Karla I. Jeho návštěva souvisí se sérií připomínkových akcí ke dvoustému výročí nástupu Rudolfa Jana Habsburského do funkce arcibiskupa olomouckého.

Krátce po poledni na Georga Habsbursko-Lotrinského, jenž přijel do Olomouce vůbec poprvé, čekala návštěva katedrály sv. Václava v doprovodu olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, kde společně uctili památku arcibiskupa Rudolfa Jana. "Je mi velkou ctí vás přivítat právě v tomto roce, kdy slavíme tak významné výročí," připomněl Graubner dvě stě let od nástupu Rudolfa Jana Habsburského do funkce olomouckého arcibiskupa.

Součástí prohlídky katedrály byla i krypta, kde je uloženo srdce Rudolfa Jana. Poté se vnuk posledního českého krále zastavil u pamětní desky dedikované památce krále Václava III., s nímž je pokrevně spřízněn.

Součástí odpoledního programu je i setkání s primátorem na radnici, návštěva Výstaviště Flora nebo procházka centrem města.

Georg Habsbursko-Lotrinský se narodil 16. prosince 1964 ve Starnbergu. Jeho kmotrem byl tehdejší papež Pavel VI. Je nejmladším synem Oty Habsburského a jeho ženy Reginy. Vedle rakouského má též maďarské občanství. Se svou rodinou žije v Šoškútu poblíž Budapešti, kde je velvyslancem EU v Maďarsku. Se svou ženou Eilikou, vévodkyní z Oldenburgu, vychovává tři děti.