Reklama

Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav, venku je 21.6 °C

Do Jazz Tibet Clubu míří kanadská legenda Timber Timbre

Kultura

10.4.2024

roc jap

Ve čtvrtek 11. dubna zavítá do olomouckého Jazz Tibet Clubu kultovní kanadský freakfolkový projekt Timber Timbre. Za ním stojí hudebník Taylor Kirk, který se svou pověsti kazatele se zádumčivým hlasem bývá přirovnáván k Nicku Caveovi nebo Johnnymu Cashovi. Koncert začíná ve 20 hodin.

Vstupenky za 550 korun můžete koupit zde →

Pod názvem Timber Timbre se skrývá kanadský zpěvák a kytarista Taylor Kirk, který se svou  pověsti kazatele se zádumčivým hlasem bývá přirovnáván k Nicku Caveovi nebo Johnnymu Cashovi. V kapele ho doplňují Mike Dubue (piáno, syntezátor, zpěv) a Adam Bradley Schreiber (bicí, perkuse),  aktuální koncertní sestavu pak navíc zdobí italská hudebnice Marianna D’Ama (melotron, zpěv). 

“Od debutové domácí nahrávky Cedar Shakes, jejíž písně napsal a nahrál Taylor Kirk během dvou dnů v červenci 2005 o samotě v dřevěném srubu na zalesněném předměstí v kanadském Ontariu, uplynulo už osmnáct let. Název projektu Timber Timbre je možné překládat jako „zvuk dřeva“ a odkazuje právě na tuto ranou sérii nahrávek. V průběhu let získal světový věhlas vytvářením atmosférických zvukových krajin, které vyvolávají pocit nostalgie a zároveň zkoumají současná témata, přičemž nechybí břitký humor, který je i přes sociální komentáře obsažené ve skladbách vždy přítomen.” popisuje hudebníka dramaturg klubu Vladimír Foret. Aktuální sedmou desku Lovage nahrál Taylor Kirk ve 170 let starém přestavěném kostele v kanadském Quebecu. Název desky (a stejnojmenné písně) – láska a věk – má představovat nepředstavitelně velké množství lásky, v tom nejširším slova smyslu. “Koncert v Jazz Tibet Clubu bude jejich jedinou letošní zastávku v Česku, přičemž zažít je v takto komorním prostředí je vzácnost,” láká Foret. Živé provedení skladeb Timber Timbre se podle něj od studiových nahrávek dost liší, vybrané písně dostávají na koncertech expresivní nádech a dynamiku. “Nenechají vás vydechnout,” líčí.

Večer otevře Dino Brandão, svérázný švýcarský hudebník angolského původu, balancující ve svých písních mezi prosluněnými psychedelickými melodiemi a melancholickými folkovými nápěvy.