Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: voňavý oběd i drama o dreyfusiádě

Zprávy z regionu

13.4.2021

Jan Procházka

Je tu úterý. Jaké bude?

Narozeniny dnes slaví hokejista Patrik Eliáš (*1976), zpěvačka Marta Jandová (*1974), hudebník Michal Pixa (*1960) a šachista Garri Kasparov (*1963).

Svátek má Aleš

Což takhle si udělat hezký den a poobědvat něco dobrého? Přestože nouzový stav už skončil, restaurace asi jen tak neotevřou, můžete si ale aspoň objednat a podpořit tak svůj oblíbený podnik. Tak třeba Grill Pub Pod Lipami má v nabídce své legendární pečené vepřové koleno, oblíbený polední hřích četných labužníků. Skvělé určitě budou kuřecí špízy Teriyaki, které má v nabídce Bounty Rock Café. A pokud chcete něco zdravějšího, co takhle zkusit salát z čočky beluga a zelených fazolek s pečeným květákem? A k tomu polévku z voňavého medvědího česneku. Pak se nechejte zlákat Pivovarem Chomout. A dobrot najdete v naší rubrice Polední menu určitě více!

V lednu 1895 byl Alfred Dreyfus, nadějný mladý francouzský důstojník židovského původu, degradován za špionáž pro Německo a odsouzen k doživotnímu vězení na Ďáblově ostrově. Jedním ze svědků Dreyfusova veřejného lynčování je také Goerges Picquart, pověřený vypátráním špeha. Když ale zjistí, že němci stále informace dostávají, je zatažen do mocenských machinací. A ukazuje se, že Dreyfuss je možná nevinný. Kauza, která otřásla Francií na konci 19. století a doslova ji rozdělila na dva tábory, v mnohém připomíná naši hilsneriádu. Podle knihy Roberta Harrise o ní natočil film slavný režisér Roman Polanský. Vidět ho můžete dnes večer díky streamu Metropolu.

Mějte krásný den!