Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: venku bez roušky, otevírají restaurace, zámky i koupaliště, školáci se vrací do tříd

Zprávy z regionu

25.5.2020

Lenka Šimková

Od dnešního dne končí v Česku povinnost nosit venku roušku či jinou ochranu obličeje, ve vnitřních prostorách však budou roušky stále nutností. Dále se dnešním dnem otevírají vnitřní prostory restaurací, hradů a zámků, jeskyní, ale také koupaliště či wellness centra. Do škol se mohou také vrátit žáci prvního stupně základních škol. Podívejte se, co všechno dnešní den přinese a jaká bezpečnostní a hygienická opatření budou i nadále platit...

Kde musím mít roušku?

Povinnost nosit venku roušku, šátek, respirátor či jinou ochranu dýchacích cest dnešním dnem končí, ovšem za předpokladu, že jsou dodrženy dvoumetrové rozestupy od cizích lidí. Uvnitř budov nebo při cestách v MHD je nošení dál povinné. Výjimku mají děti ve školkách, školáci v průběhu vyučování i lidé pracující v extrémním horku. Takže pokud vyrazíte na procházku, můžete bez roušky, jestli se ale po cestě chcete zastavit v obchodě, nebo na venkovních farmářských trzích, kde bude vyšší koncentrace lidí, nezapomeňte si roušku vzít s sebou a v případě potřeby ji nasadit.  O tom, kdy budeme moci roušky odložit úplně, rozhodne podle Ministerstva zdravotnictví vývoj epidemiologické situace v průběhu června. 

Školáci ve třídách

Po dvouapůlměsíční pauze se opět mohou do tříd vrátit žáci prvního stupně základních škol. Výuka by měla probíhat v několika skupinách, do kterých budou děti rozděle. Během vyučování si žáci mohou sundat roušky, o přestávkách, při návštěvě toalet, pohybu po chodbách či v šatnách bude však povinnost nosit roušku stále platit. Účast žáků na výuce je dobrovolná a v Olomouci nastoupí do škol 2 960 žáků, což je více než 56 % žáků, kteří jsou zapsaní letos na prvním stupni základních škol.

Otevřené restaurace

Dnešním dnem se znovu otevírají vnitřní prostory restaurací, kaváren i barů, které byly kvůli koronavirové situaci zavřené více než dva měsíce. Otevřít mohou také stravovací zařízení v nákupních centrech. Nutností pak bude dodržování hygienických opatření, kdy návštěvníkům musí být k dispozici dezinfekce a stoly by měly být rozmístěné v dostatečných rozestupech. Režim bude platit stejný, jako v případě restauračních zahrádek. Tedy při konzumaci jídla a pití a zajištění dostatečného rozestupu mezi hosty si lidé roušku mohou sundat, při pohybu po areálu restaurace si ji opět musí nasadit.

Své vnitřní prostory mohou otevřít také bary, noční kluby a diskotéky. Ovšem ty budou muset uzavřít svůj provoz hned ve 23 hodin a mezi 23:00 a 06:00 musí zůstat zavřené. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha vláda přistoupila k tomuto omezení s ohledem na vývoj epidemiologické situace v Jižní Koreji, kde právě provoz nočních klubů vedl k navýšení pozitivních případů.

MHD se vrací do normálu

Z důvodu dalšího uvolňování restriktivních opatření kvůli koronaviru budou od dnešního dne zrušena některá omezení autobusového provozu. Které linky se vrací do provozu, a které ještě ne, se dočtete tady →

Návštěvy pacientů

Nyní budou opět povoleny návštěvy ve zdravotnických a sociálních zařízeních. K jednomu pacientovi smí však pouze dvě osoby, kterým bude předem změřena teplota. Fakultní nemocnice Olomouc upozorňuje, že bude třeba dodržet následující pravidla

Hrady, zámky, jeskyně i zoo

Návštěvnickou sezonu se zpožděním zahajují také hrady, zámky i jeskyně, dále vnitřní zahrady botanických i zoologických zahrad. Vzhledem k tomu, že během prohlídek bude platit povinnost dodržet rozestupy dva metry mezi cizími lidmi, musely některé hrady i zámky upravit harmonogram prohlídek a omezit počet návštěvníků na prohlídku. To stejné platí i v případě návštěvy jeskyní. Správou jeskyní ČR nově návštěvníkům nabízí možnost rezervace elektronických vstupenek.

Koupaliště, wellness a sportoviště

Otevřít mohou vnitřní i venkovní koupaliště, aquaparky, sauny a wellness centra i nejrůznější sportoviště. Na koupalištích bude povinné nosit roušku, kterou lze sundat na dece a při koupání. Kapacita bazénů bude omezena a je nutné v areálu dodržovat rozestupy 1,5 až 2 metry. Některé vodní atrakce budou omezeny, ve vířivkách musí lidé taktéž dodržovat předepsané rozestupy a v saunách bude maximální teplota sedmdesát stupňů. Na vnitřních i venkovních sportovištích bude možné užívat šatny, sprchy i toalety, sportovních aktivit se může účastnit nejvíce 300 osob.

Co festivaly a hromadné akce?

Hromadné akce budou povolené zatím do 300 osob, přičemž bude nutné dodržet stanovené rozestupy. Pokud to epidemiologická situace dovolí, od 8. června by maximální povolený počet mohl stoupnout na 500 lidí a od 22. června i na tisíc osob. Ministerstvo zdravotnictví již dříve uvedlo, že neuvažuje letos o konání velkých letních hudebních festivalů pod širým nebem, jelikož by na těchto místech mohlo docházet k snadnějšímu šíření nákazy. Konečný verdikt však zatím nepadl a vše bude záviset na dalším vývoji situace...

Hezké pondělí!