Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: online přednášky, Lékaři bez hranic i respirátory zdarma

Zprávy z regionu

10.3.2021

Jan Procházka

Je tu středa. Co se dnes bude dít?

Narozeniny dnes slaví zpěvačka Monika Bagárová (*1994), herec Kryštof Hádek (*1982), herečka Lenka Krobotová (*1977), modelka Eva Herzigová (*1973), hokejista Slavomír Lener (*1955), herečka Olivia Wilde (*1984), herečka Sharon Stone (*1958) a herec Chuck Norris (*1940).

Svátek má Viktorie

Noma je opomíjená nemoc, která doslova pojídá tváře. Každoročně připraví o život desítky tisíc lidí. Dokumentární film „Noma - život bez tváře“, který dnes streamuje Metropol, sleduje příběhy vyléčených pacientů napříč Nigérií. Jedná se o malé děti, teenagery i dospělé, kteří již dekády žijí se strašlivými fyzickými i psychickými následky této choroby. Je to smutné, ale může být mnohem hůř, než se máme my. 

Muzeum umění vás dnes zve na online přednášku. Athanasius Kircher byl jedním z největších vědců 17. století a "první vědec, který dosáhl světového věhlasu" - . "Další přednáška Martina Pavlíčka z cyklu Societas Iesu: víra – umění – věda seznámí posluchače s rozsáhlým dílem tohoto předchůdce postmoderního myšlení z oblasti egyptologie, sinologie, geologie, aritmetiky, sémantiky či botaniky a zoologie. Sledován bude také vliv Kircherových názorů na barokní umění stejně jako vědecké výzkumy jeho řádových spolubratrů," lákají pořadatelé.

A na další přednášku zve Vědecká knihovna. Ta vás vezme na Balkán, historickou křižovatku, pestrobarevnou a stále tak trochu neklidnou. "Čas tu běží pomaleji než u nás, ale právě proto obvykle přináší nespočet vjemů, vůní a nezapomenutelných zážitků. Výpravy na Balkán mají stále punc opravdového dobrodružství. Vydejte se námi na pěší i cyklistické putování v mnohdy hůře dostupných horách Srbska, Černé Hory, Severní Makedonie, Albánie, Kosova, Bulharska a Chorvatska. Řeč bude o přechodech hor na těžko, jednodenních túrách a cyklistických etapách, kultuře, bohaté historii i zvycích a obyčejích místních obyvatel," zvou pořadatelé. Přednáškou vás provede profesionální průvodce, cestovatel, fotograf a publicista David Hainall, který po balkánských zemích cestuje od roku 1996.

A ještě důležitá informace z radnice. Občané s nízkými příjmy si po prokázání důvodu mohou vyzvednout balení zdravotnických roušek nebo šest respirátorů zdarma v budově odboru sociálních věcí Magistrátu města Olomouce na adrese Štursova 1. Informační centrum, kde jsou ochranné prostředky k dispozici, má úřední hodiny v pondělí a ve středu od 8 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Mějte krásný den!