Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 11.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: obnovení veřejné dopravy, Temná Olomouc a další žáci se vrací do škol

Tipy a názory

30.11.2020

Lenka Šimková

Víkend utekl jako voda a před námi je opět pondělí. Jaký bude poslední listopadový den v Olomouci?

Narozeniny dnes slaví filmový režisér a kameraman F. A. Brabec (*1954), britský režisér Ridley Scott (*1937) a americká herečka Kaley Cuoco (*1985).

Svátek má Ondřej

Po včerejším jednání vlády je konečně jasno v tom, kdy nás čeká další rozvolňování vládních opatření. Oproti předchozím domněnkám tomu není dnes, ale stane se tak až ve čtvrtek 3. prosince. Takže ještě pár dnů si musíme počkat. ;-) Od dnešního dne se ale obnoví prezenční výuka pro třetí až páté třídy a deváťáky. Zbytek druhého stupně se bude střídat v distanční a prezenční výuce. Další žáci a studenti se do škol vrátí v pondělí 7. prosince. 

Město i kraj pak od dnešního dne plánují částečné nebo úplné obnovení veřejné hromadné dopravy, právě z důvodu většího návratu žáků do škol. Všechny spoje Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje se vrátí do stejného provozního režimu, který platil před vyhlášením nouzového stavu. Také Dopravní podnik města Olomouce od dnešního dne vypraví všechny posilové spoje linek č. 11, 13, 15, 17, 18, 20, 21, 22 a 31. Nadále zůstává omezení provozu autobusových linek č. 12, 16, 19, 50 a 52, tramvají a náhradní autobusové dopravy X. 

A teď už k samotnému dnešnímu programu. Jestli přemýšlíte, čím si zpestřit dnešní večer, tak si můžete zapnout další díl pravidelné talk show z foyer Moravského divadla, tentokrát na téma Temná Olomouc. Zjistíte, jaké pověsti se pojí s městem, zdali je bezpečno i v nejtmavších městských uličkách, jak proměnit temnotu ve světlo a také, jaké je to je zažít terapii tmou. Talk show začíná v 18 hodin na Facebooku Moravského divadla.

A pokud vám chybí divadelní představení, tak si můžete pustit něco z obsáhlého online archivu Divadla Tramtarie. Kupte si online lístek a podívejte se na jednu z online inscenací, které již nejsou zařazeny do stálého repertoáru divadla. V nabídce je divadelní adaptace jednoho z nejkouzelnějších děl české literatury, slavné poemy Františka Hrubína Romance pro křídlovku, dále strhující milostné drama Anna Karenina, novela Stařec a moře, Čapkova Válka s MlokyBoj o přežití: P.E.S.CH.O! i velký divácký megahit Láska za koronu. A nově také inscenace Madisonské cesty.

Hezké pondělí!

Jaký bude celý týden?

V pondělí se vrací do škol některé další ročníky a kraj i město tak obnovují některé spoje veřejné dopravy. V úterý hostí doma olomoučtí hokejisté Energii Karlovy Vary. Ve čtvrtek se dočkáme přechodu celé republiky do třetího stupně v systému PES, rozvolní se některá opatření a také se naplno rozjedou olomoucké vánoční trhy, na kterých nebudou chybět ani stánky s punčem. V provozu bude od tohoto dne také vyhlídkové ruské kolo na Tržnici. V pátek 4. prosince se uskuteční Den otevřených dveří na Univerzitě Palackého, ovšem v online podobě. Hokejisté se v pátek představí na ledě brněnské Komety. V sobotu pak na Andrově stadionu přivítá Sigma 1. FK Příbram a také by v tento den mělo dojít k obnovení tramvajového provozu v ulici 8. května. V neděli budou hokejisté Olomouce na domácím ledě hostit Vítkovice. A nezapomeňte, že neděle bude už druhá adventní. ;-)