Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 9.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Země medu i zdravý spánek

Zprávy z regionu

14.4.2021

Jan Procházka

Je tu středa. Jaká v Olomouci bude?

Narozeniny dnes slaví herec Roman Vojtek (*1972), hudebník Vlasta Redl (*1959), hudebník Slávek Janda (*1952), herec Petr Nárožný (*1938), režisér Andrej Krob (*1938), herečka Sarah Michelle Gellar (*1977), herec Adrien Brody (*1973), hudebník Ritchie Blackmore (*1945) a spisovatel Erich von Däniken (*1935).

Svátek má Vincent

"Hatizde Muratova žije s churavou matkou ve vesnici uprostřed odlehlé horské oblasti na Balkáně, nemají silnice, elektřinu ani tekoucí vodu. Hatizde je poslední z dlouhého rodu chovatelů divokých včel a pracně si vydělává na živobytí sběrem malých dávek medu a jejich prodejem v nejbližším městě vzdáleném pouhé čtyři hodiny chůze. Její pokojný život obrátí vzhůru nohama příjezd potulné rodiny se řvoucími stroji, sedmi bujarými dětmi a stádem dobytka. Hatidze se ke slibované změně staví optimisticky, ale netrvá dlouho a propukne střet, který odhaluje zásadní napětí mezi přírodou a člověkem, harmonií a nesouladem, zneužíváním a udržitelností..." tak zní anotace celovečerního dokumentárního debutu Ljubomira Stefanova a Tamary Kotevské s názvem Země medu. Dnes večer streamuje Metropol.

Zdravý spánek, to je pro hodně lidí žhavé téma. Fakultní nemocnice proto připravila speciální online debatu odborníků. "Ředitel nemocnice Roman Havlík pozval kolegy, kteří k tématu zdravého spánku vzhledem ke své specializaci rozhodně mají co říct. Na jeho, ale i vaše dotazy bude odpovídat primář Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Milan Sova, který vede spánkovou laboratoř - tedy pracoviště zabývající se diagnostikou a léčbou poruch dýchání ve spánku, a lékař psychiatrické kliniky Jakub Vaněk," avizují pořadatelé. Sledovat pořad můžete prostřednictvím streamu.

Mějte krásný den!