Reklama

Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav, venku je 15.8 °C

Dnešek: Začíná Flora, Krakatit na AFO i Campari v Telegraphu

DNEŠEK

25.4.2024

Jan Procházka

Je tu středa. Jaká bude?

9:00 / Flora Olomouc 2024 / Výstaviště Flora
18:00 / Guestshift s Milanem Zalešem / Telegraph
19:00 / Můj romantický příběh / Divadlo Tramtarie

Vesmír a tisíce květin v jedinečných floristických aranžmá. Tyto dva světy v sobě spojí
hlavní expozice na letošní jarní výstavě Flora Olomouc, která začíná právě dnes. Kromě hlavní expozice v pavilonu A, která nese jméno Galaxie květin, se návštěvníci mohou těšit na velké
zahradnické trhy, výstavu vzácných bonsají, expozici Českého zahrádkářského svazu
či na výstavu obrazů doplněných o květinová aranžmá. "Připraveno bude také několik
gastrozón s nabídkou kvalitního občerstvení, včetně bezlepkového," lákají pořadatelé.

Třetím dnem pokračuje také Academia Film Olomouc. Dnes můžete opět zajít na celou řadu projekcí a doprovodných akcí na mnoha místech po celém městě. V rámci festivalu dnes můžete vidět od 18 hodin v aule teologické fakulty i filmové zpracování románu Karla Čapka o vynálezu třaskavé látky, který se objeviteli vymkne z rukou. Co když se váš vědecký objev stane hrozivým nástrojem války v rukou mocichtivých autoritářů? Zatímco Čapek napsal Krakatit po první světové válce, Otakar Vávra jej již natáčel po druhé světové válce a s vědomím o destrukci Hirošimy a Nagasaki atomovou bombou. Příběh inženýra Prokopa, kterému se objev mimořádně výbušné látky vymkne z rukou a on sleduje, kterak se z něj stává válečná zbraň hrozící vyhladit celý svět, reflektuje vědecký pokrok, který i ve skutečnosti doprovází válečné konflikty a stává se zbraní. Jaký je pak vztah vynálezce k jeho objevu, když je použit jako zbraň?

Kompletní program festivalu najdete zde →

Campari je legenda, bez které se neobejde žádný bar. Tato značka přinesla světu řadu ikonických koktejlů. "Přijďte i vy ochutnat pravou Itálii," zvou pořadatelé do Telegraphu, na níž se představí Milan Zaleš, ambasador ikonické italské značky Campari.

Mějte krásný den!