Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 10.5 °C

Dnešek: Titus, Králický Sněžník i zajímavosti z utajeného bunkru v Přáslavicích

Dnešek

11.1.2024

Lenka Šťastná

Týden se přehoupnul do druhé poloviny a před námi je čtvrtek. Podívejte se, co se dnes chystá...

Kam zajít?

10:00 / Kluziště a vyhlídkové kolo / Tržnice
13:30 / Otevřená zkouška k inscenaci Liška B. s Miroslavem Krobotem / Moravské divadlo
17:00 / Utajený bunkr v Přáslavicích / Knihovna města Olomouce
17:00 / Králický Sněžník a zlatá údolí v jeho stínu / Červený kostel
19:00 / Titus / Moravské divadlo
19:00 / Čekání před nebeskou bránou / Divadlo Tramtarie

Veškeré akce, které se dnes konají, najdete v našem Kalendáři akcí →

Pokud jste si v listopadu a v prosinci nestihli užít atmosféru vánočních trhů, tak si až do poloviny ledna můžete vychutnat její dozvuky na Tržnici, kde je každý den v provozu kluziště, vyhlídkové kolo a najdete zde i několik stánků s punčem. Ve všední dny je na kluzišti dopolední čas vyhrazen pro školy, širší veřejnost si zde může zabruslit od 13 do 20 hodin. O víkendech je otevřeno už od 10 hodin a na místě funguje i půjčovna bruslí. Vstup na ledovou plochu je zdarma a přesný harmonogram bruslení naleznete zde →

Odpoledne vás čekají dvě zajímavé přednášky. Od 17 hodin bude v Červeném kostele vyprávět Miroslav Kobza o své knize Tajemné stezky - Králický Sněžník a zlatá údolí v jeho stínu. Králický Sněžník je třetím nejvyšším pohořím v Česku a jeho okolí je obestřeno množstvím legend a pověstí, které sahají ještě před první písemné zmínky o této oblasti. Přijďte si je poslechnout. ;)

Ve stejný čas můžete zajít také na přednášku do Knihovny města Olomouce, kde vám Martin Bukovský bude vyprávět zajímavosti o protiatomovém bunkru v Přáslavicích. Bývalý vojenský objekt byl plně odtajněn teprve v roce 2016 a pro veřejnost zpřístupněn v červnu 2022. Jakou roli by hrál v případě propuknutí 3. světové války? A jaké zajímavosti se s ním pojí? To se dozvíte na přednášce.

Čtvrteční večer můžete strávit třeba v divadle. To Moravské má v 19 hodin na programu operní inscenaci Titus. Ta vznikla pod vedením šéfky souboru opery a operety Veroniky Kos Loulové, která ji připravila společně s hercem a režisérem Jiřím Havelkou. Ti k inscenaci antické klasiky přistupují inovativně a kladou sobě i divákům otázky o tom, jak má vypadat tradiční podoba opery, jestli existuje něco jako její klasické zpracování a proč je opera vnímána i dnes jako forma, která má být spíše uchovávána a oprašována, než jako forma podléhající vývoji a inovaci.

Hezký čtvrtek!