Reklama

Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl, venku je 21.8 °C

Dnešek: Pálení čarodějnic i slam poetry

DNEŠEK

30.4.2024

Jan Procházka

Je tu úterý. Jaké bude?

16:00 / Pálení čarodějnic / Korunní pevnůstka
18:00 / Open Studio: Karolína Netolická / Telegraph
19:00 / Titus / Moravské divadlo
20:00 / Slam Poetry International / Červený kostel
20:00 / Hubomel / Kateřinská 10

Poslední dubnový den je spajtý s tradičním pálením čarodějnic. A v Olomouci se už řadu let tato akce koná v režii Radia Haná na Korunní pevnůstce. "Přijďte si s námi užít magickou Filipojakubskou noc a s ní i již tradiční zábavní odpoledne a večer v areálu olomoucké Korunní pevnůstky. Letos se k nám přidá kapela Slza a také tlapkový tým, který vyrazí na záchrannou misi. Těšit se můžete i na další rozmanitý program pro děti i dospělé – ukázku experimentů připravenou Pevností poznání, hořící vatru, spoustu atrakcí a chybět nemůže ani oblíbené opékání špekáčků," popisuje lákadla akce programový ředitel pořádajícího Radia Haná Marek Berger.

Večer můžete strávit třeba i v Moravském divadle. To má dnes na programu operní inscenaci Titus. Vznikla pod vedením šéfky souboru opery a operety Veroniky Kos Loulové, která ji připravila společně s hercem a režisérem Jiřím Havelkou. Tvůrci k inscenaci antické klasiky přistupují inovativně a kladou sobě i divákům otázky o tom, jak má vypadat tradiční podoba opery, jestli existuje něco jako její klasické zpracování a proč je opera vnímána i dnes jako forma, která má být spíše uchovávána a oprašována, než jako forma podléhající vývoji a inovaci.

V Červeném kostele se dnes koná Slam poetry exhibice, a to hned mezinárodní speciál. "Čeká vás poeticky performativní a energií nabitý večer slam poetry exhibice s performery ze tří různých kontinentů. Strhující klání, při kterém každý a každá nese na jeviště kusy své autorské slamově-poetické tvorby a pokusí se oslnit nejen, ale především, divácké poroty… Proti světovým mistrům vystoupí matadoři a matadorky hanácké scény," lákají pořadatelé.

Mějte krásný den!