Reklama

Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta, venku je 13.3 °C

Dnešek: Harry Potter a židovská magie i Jeden svět

DNEŠEK

3.4.2024

Jan Procházka

Je tu středa. Jaká bude?

Když se francouzský malíř Pierre Bonnard setkal s Marthou de Méligny, netušil, že se tato samozvaná aristokratka stane inspirací a smyslem jeho života a díla. V roce 1912 se Pierre a Martha usadili v domě v Normandii, kde byl jejich sousedem slavný impresionistický malíř Claude Monet. Okolní půvabná krajina a její atmosféra Bonnarda inspirovaly k namalování jeho nejlepších obrazů včetně mnoha aktů s Marthou. Společně Pierre a Martha dosáhli svého uměleckého naplnění díky pestré lásce odlišné od standardů své doby, lásce protkané velkým tajemstvím. Životopisný snímek Malíř jejího těla dnes dává Telegraph v rámci minipřehlídky francouzské kinematografie.

Před pětadvaceti lety podlehly miliony čtenářů po celém světě kouzlu příběhů Harryho Pottera. Praktiky, jimž bychom mohli přiřknout přízvisko „čarodějné“, nemusíme ovšem hledat jen na stránkách smyšleného vyprávění. "Magie má v judaismu velmi dlouhou a silnou tradici a do dnešní doby zastává důležitou roli v některých židovských komunitách. Představíme možné paralely mezi těmito dvěma světy, zejména kategorii boje dobra a zla. Nabídneme příklady aspektů židovské magie, které mohly mít vliv na vznik potterovských románů a zodpovíme otázku, zda a jak ovlivnil Harry Potter současné magické myšlení a praxi v rámci moderních židovských komunit," lákají pořadatelé přednášky, která se dnes koná v Červeném kostele.

"Vypadá to tu jako na americkém předměstí 50. let minulého století. Obyvatelé Chagrin Valley, zařízení pro seniory s demencí, vysedávají na předzahrádkách svých pomyslných domovů a scházejí se na náměstí, nad nímž nikdy nezapadá slunce..." Tak zní anotace k snímku Domov Chagrin Valley, který dnes můžete v Art Rubikonu vidět v rámci přehlídky Jeden svět. Tradiční festival lidskoprávních filmů dnes vstupuje do druhého dne a kromě zmiňovaného filmu nabídne i mnoho dalších, na různých místech v Olomouci. Kompletní program najdete zde →

Mějte krásný den!