Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 10.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Únos ze serailu, houslový recitál i Gauguin

DNEŠEK

26.9.2023

Jan Procházka

Je tu úterý. Jaké bude?

14:00 / Dílnička pro šikulky: Záložky / knihovna Jungmannova
15:00 / Speak-Dating / Červený kostel
18:00 / Dánsko napoprvé / Art Rubikon
19:00 / Únos ze serailu / Moravské divadlo
19:00 / Fat cabaret: lásky, strach a zen nekonfekčních žen / Divadlo Tramtarie
19:00 / Umělec & člověk: Gauguin / Arcidiecézní muzeum
19:30 / Houslový recitál české virtuosky Markéty Janouškové / Červený kostel
20:00 / Blues Caravan / Bounty Rock Cafe

Dnešní večer si můžete zpříjemnit třeba v divadle. To Moravské uvede komickou operu Wolfganga Amadea Mozarta Únos ze serailu. "Čeká vás příběh lásky, beznaděje i velkorysosti v kulisách tureckého paláce. Hudební dílo, jež vyniká bohatostí pěvecky náročných árií a průzračnou instrumentální virtuozitou, v Moravském divadle nastudoval Miloslav Oswald," zvou pořadatelé.

Divadlo Tramtarie vás vezme na dobrodružnou a krutě vtipnou plavbu na vlnách nekonečných diet, nesplněných novoročních předsevzetí, módních trendů i mindráků z hodin tělocviku. To je představení Fat cabaret: lásky, strach a zen nekonfekčních žen. V době vydání článku na představní zbývají poslední vstupenky, což se většinou nestává, tak neváhejte.

Do Červeného kostela můžete zajít na koncert v rámci Podzimního festivalu duchovní hudby. Houslový recitál české virtuosky Markéty Janouškové nabídne díla Johanna Sebestiana Bacha, Sergeje Prokofjeva a dalších.

V Arcidiecézním muzeu si můžete poslechnout další přednášku Ladislava Daniela. Ten se dnes bude zabývat dílem a osobností Paula Gauguina, jednoho z nejvlivnějších postimpresionistů. "Začínal jako impresionista s Camillem Pissarem, později navázal na Paula Cézanna a inicioval pontavenskou školu. Odcestoval na Martinik, na Tahiti a nakonec na Markézy, odkud si přinesl nové malířské náměty, ocenění cizích kultur a hlavně inspiraci ke svobodnému přístupu k životu. Objevil pro moderní umění barvu a její symbolické hodnoty," líčí osudy velkého umělce ve zkratce pořadatelé. 

Mějte krásný den!