Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 19.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Mucha, start akademického roku i přednáška o písmu

DNEŠEK

19.9.2023

Jan Procházka

Je tu úterý. Jaké bude?

15:00 / Meet UP 23 / Univerzita Palackého
15:00 / Komentovaná prohlídka nově zrekonstruované budovy Červeného kostela / Červený kostel
17:00 / AI vs. automatizace aneb jak se připravit na budoucnost NEpráce / Telegraph
18:00 / Dějiny písma, dějiny civilizace / Art Rubikon
19:00 / Horory z manželských ložnic / Divadlo Tramtarie
19:00 / Rodin / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Martyans a Blue Apple / Jazz Tibet Club
20:00 / Mucha / Kateřinská 10

Seznámit se s univerzitními a studentskými spolky a užít si start akademického roku umožňuje už několik let akce Univerzity Palackého v Olomouci s názvem MEET UP. Ta se koná právě dnes! Odpolední program nabídne hudební vystoupení, studentské spolky i gastrozónu. Večerní program pak v hudebním Klubu 15 minut odstartuje Lazer Viking, držitel ceny české hudební kritiky Apollo za album roku. Dalšími hudebními hosty budou rapperka Sawsane a DJ Venktovka.

Art Rubikon má na programu poutavou přednášku uznávané grafoložky Heleny Veličkové o významu písma na vývoj lidské civilizace. "Styly písma jsou pro grafologa obrazem různých civilizací od starověku po 21. století. Ukazují na hodnoty i úskalí v dané společnosti. Písmové předlohy, vyučované dříve v klášterech, později ve školách, odhalují, čím předkové žili, co v průběhu dějin získali či ztratili. Co se s naší společností, píšící ručně i na počítači, děje dnes a jaký vývoj si chystá mladá generace? Grafologie má na ledacos odpovědi," lákají pořadatelé.

Výstřední zpěvačka Nikola Muchová kolem sebe soustředila pseudopunkovou formaci Mucha. Písničkářku charakterizuje nevybíravé vystupování, podivný účes a zejména provokativní písně oslavující mužskou neschopnost, genderovou nespravedlnost, různé úchylky, menšinový útlak, život v moravské metropoli a jiné podivnosti života. Dnes večer vystupuje v Kateřinské 10.

Mějte krásný den!