Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Sólo pro tři i cesta do Tibetu padesátých let

Tipy a názory

31.5.2023

Jan Procházka

Je tu středa a poslední den května. Jaký bude?

10:00 / Mozkový jogging / knihovna Holice
16:00 / Vlna / Cafe Delux
16:00 / Ke slávě a chvále / Arcidiecézní muzeum
17:00 / Viktor Tichák / Vlastivědné muzeum
18:00 / Svátky písní Olomouc: Zahajovací koncert / Reduta
19:00 / Sólo pro tři / Moravské divadlo
19:00 / Tanec dervišů / Divadlo na cucky
19:00 / Cesta vede do Tibetu / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Silence & Joy /Olodvorek

Tři zpívající básníci, tři velcí umělci, tři lidé. Tři různé kultury, osobnosti, osudy. Ač rozdílní v rámci jazyka, hudebního projevu i poezie textů, přesto existuje daleko více toho, co je naopak spojuje. Dnes již klasici, kteří se klasiky stát nechtěli, jako by promlouvali podobnou řečí. Vysocký, Kryl, Brel. Tři nekompromisní bojovníci, z nichž se ani jeden nedožil padesátky. Moravské divadlo uvede dnes večer baletní představení Sólo pro tři.

Divadlo na cucky dnes hraje dokument o tenké hranici moci a bezmoci. "Dušan píše dopisy. Za tři roky, co je v base, jich napsal přes dva tisíce. Je uznávaný adiktolog, přesto ho zavřeli na šest let za pěstování léčebného konopí. Že teď už to není ani přestupek, nikoho nezajímá. A tak Dušan sedí a píše..." zní anotace k novince v repertoáru. Tanec dervišů si můžete prožít dnes večer.

V Arcidiecézním muzeu se bude dnes promítat unikátní, mezinárodními cenami ověnčený dokument Cesta vede do Tibetu z roku 1954, který zachycuje architektonické památky, život Tibeťanů i setkání s devatenáctiletým dalajlámou Tändzinem Gjamcchem i pančhenlámou Čhökji Gjalcchänem. Vypráví o nelidských podmínkách při stavbě gigantického díla, silniční magistrály, z Tibetu přes nejvyšší hory světa. Úvodní slovo pronese Gabriela Elbelová, kurátorka výstavy Mandaly ve větru.

Mějte krásný den!