Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Úvod do současné trapnosti, Sandra, David i opera v Telegraphu

DNEŠEK

19.5.2022

Jan Procházka

Je tu čtvrtek. Jaký bude?

13:00 / Světový den včel / knihovna Brněnská
14:30 / Úvod do současné trapnosti / Divadlo na cucky
17:30 / Na kus řeči o dětské řeči / Art Rubikon
18:00 / Olomouc zpívá / Reduta
19:00 / Dealeři / Divadlo Tramtarie
19:00 / Boží mlýny / Moravské divadlo
19:00 / Swingová tančírna v Long Story Short vol. 2 / Long Story Short
19:00 / DURST / Telegraph
20:00 / Sandra / Michal David / Fun Park u Šantovky

Narozeniny dnes slaví výtvarník Marek Brodský (*1959), herec Petr Brukner (*1943), herečka  Iva Janžurová (*1941), herečka Zdena Studenková (*1954) a zpěvačka Grace Jones (*1948). 

 

Svátek má Ivo

Retro zážitek si na dnešní den připravila Šantovka: Unikátní dvojkoncert světové hvězdy taneční hudby osmdesátých let Sandry a hlavního domácího diskotékového hitmakera Michala Davida. "Těšte se na největší hity legendární Sandry, na kterých vyrůstala celá generace. Společně s ní si můžete zazpívat písně, která dodnes intenzivně hrají česká rádia. V rámci večera si užijete také známé písničky českého krále popu Michla Davida, který ve FunParku vystoupí se skupinou Kvatro," lákají pořadatelé.

Festival Divadelní Flora je v plném proudu. Dnes můžete navštívit třeba představení domácího Divadla na cucky Úvod do současné trapnosti. "Praktický průvodce srandou, kterou člověk zažije v pozdním kapitalismu od kolébky do hrobu," říkají pořadatelé o adaptaci knihy Jakuba Ryšky a Pavla Šplíchala, která vznikla na základě oceňovaného blogu Prigl.cz. Celý program festivalu najdete zde.

Pokračuje i festival Dvořákova Olomouc. Dnes se přesune do Telegraphu, kde bude uvedena opera Durst. "Společně se skladatelem Robertem Jíšou, autorkou libreta Elke Laznia, výtvarnými umělci Violettou Ehnsperg, Karlem Karnerem a Laurou Samaraweerovou vytváří choreografka Linda Samaraweerová estetické, interdisciplinární experimentální prostředí, které má prozkoumat temnou stránku kompulzivního chování společnosti. Durst je komplexní a rozvratná výpověď, která znázorňuje normy a kulturní tabu současnosti a dává prostor projevu skutečných emocí a jejich příčinám. Účinek opery umocňuje jevištní výprava; soubor účinkujících sestává ze šesti zpěváků a dvou performerek. Samotné libreto posouvá hranice lingvistické oblasti, zatímco hudební rétorika Roberta Jíši je jakousi reflexí barokních prostředků v zrcadle současnosti," píše se v anotaci.