Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 5.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Cesta do Vietnamu, únikové hry i Cornevillské zvonky

DNEŠEK

27.1.2022

Jan Procházka

Je tu čtvrtek. Jaký bude?

13:00 / Korálkování / knihovna Holice
16:30 / Po stopách evropské civilizace - Irsko a Skotsko / knihovna Jungmannova
17:00 / Nejvyšší projev moudrosti je vlídnost / Knihovna města Olomouce
17:00 / Kambodža, Laos a severní Vietnam - v sedle skútru / Vědecká knihovna
18:30 / Beseda s Karlem Divišem: Jaký by měl být příští český prezident / Bistro Helen
19:00 / Cornevillské zvonky / Moravské divadlo
19:00 / Ve světě únikovek / Divadlo na cucky

Narozeniny dnes slaví herec Lukáš Hejlík (*1980), hudebník Luboš Malina (1959), písničkářka Dáša Vokatá (*1954), spisovatel Frank Miller (*1957) a hudebník Nick Mason (*1944).

Svátek má Ingrid, což je staroseverského původu Ingfríðr a znamená Ing je krásný/milovaný. V Olomouci je 32 nositelek tohoto jména.

Strašidelný zámek, opuštěná nemocnice nebo pirátská loď. Abyste unikli, musíte překonat řadu obtížných překážek. Kliknutí zámku dveří může přinést úlevu, nebo strachem sevřít srdce… Únikové hry jsou populární zábavou. Věděli jste, že je možné si zahrát, i když jste zavření doma? Divadlo na cucky vám dnes tento tajuplný svět přiblíží, jednu únikovou hru si v rámci programu i zahrajete.

Kambodža, Laos a severní Vietnam. To jsou země pro našince nepříliš známé. Odborníkem na ně je cestovatel Tomáš Štěpán, který návštěvníkům své přednášky ve Vědecké knihovně ukáže i dovezené předměty z asijského trhu. "Těšit se můžete na hadí víno, vietnamskou keramiku, asijské bankovky, sošky," slibují pořadatelé. 

V Cornevillských zvoncích, komponovaných na starý romantický námět, vytvořil Robert Planquette jedno z nejvýznamnějších děl v žánru klasické francouzské operety, v němž navazuje na dílo velikána operety Offenbacha a tvůrčím způsobem ho rozvíjí. Největším kladem jeho operety je průzračná, melodicky jasná a svěží hudba. Dnes večer si představení můžete vychutnat v Moravském divadle.

Mějte krásný den!