Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 7.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Cestování, hudba i divadlo

DNEŠEK

2.12.2021

Jan Procházka

Je tu čtvrtek. Jaký bude?

17:00 / Soňa Bulbeck – Tajemství závoje / Knihovna města Olomouce
17:30 / Benedetta / kino Metropol
18:00 / Tomáš Grim: Kerak vérečci v Holomócu hnizdijó / Arcidiecézní muzeum
18:00 / Tomáš Štěpán: Jihoafrická republika, Svazijsko a Botswana - hledání té pravé Afriky / Art Rubikon
18:30 / Screensaver as a Unique and Shocking Artform / Divadlo na cucky
19:00 / Pan Scrooge / Moravské divadlo
19:00 / Bella Italia! Dolce vita. / Reduta
19:00 / Láska, sex a internety / Divadlo Tramtarie
19:00 / Kaktusový květ / Divadlo na Šantovce

Narozeniny dnes slaví moderátor Libor Bouček (*1980), hokejista Jiří Dopita (*1968), fotbalista Antonín Panenka (*1948), písničkář Bohdan Mikolášek (*1948), zpěvačka Britney Spears (*1981), zpěvačka Nelly Furtado (*1978) a herečka Lucy Liu (*1968).

Svátek má Blanka

Moravské divadlo dnes hraje inscenaci Pan Scrooge podle Charlese Dickense. Inspirací pro příběh se stala jeho legendární Vánoční koleda, která vypráví příběh o neočekávané morální přeměně hamižného obchodníka Ebenezera Scrooge, ke které dojde během jediné mimořádné noci. Tento nesmírně poutavý a populární příběh zpracoval jeden z nejvýraznějších a nejlepších slovenských režisérů současnosti, Marián Pecko, jehož inscenace posbíraly téměř čtyři desítky ocenění u nás, na Slovensku, v Polsku nebo ve Slovinsku.

Používáte ještě spořič obrazovky? Stále patří k základní softwarové výbavě všech počítačů, i když jeho praktický účel, tedy ochrana obrazovky před poškozením, se již s moderními monitory zcela vytratil. V historii pro toto specifické médium vznikala celá řada fascinujících uměleckých projektů – spořičů jako uměleckých děl – které byly předmětem několika výstav od roku 2000 do současnosti. Výstava „Screensaver: Unikátní i šokující forma umění“, která dnes začíná v Divadle na cucky, čerpá z těchto historických výstavních realizací.

Moravská filharmonie má dnes na programu koncert Bella Italia! Dolce vita; jak říkají pořadatelé, plný hudby, které nelze odolat. V průběhu zazní díla Bohuslava Martinů, Antonia Vivaldiho a Felixe Mendelssohn-Bartholdyho. Na fagot se představí Jan Hudeček, dirigovat bude Jakub Klecker.

Mějte krásný den!