Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je -0.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Hvězdná obloha i drsné Norsko

Zprávy z regionu

24.2.2021

Jan Procházka

Je tu středa. Co se dnes v Olomouci bude dít?

Narozeniny dnes slaví moderátorka Zuzana Belohorcová (*1976), hudebník Paul Jones (*1942), pilot Formule 1 Pedro de la Rosa (*1971) a tenistka Klára Koukalová (*1982).

Svátek má Matěj

Metropol dnes streamuje film Proti přírodě. Snímek je cestou do drsné norské krajiny a do hlavy třicátníka Martina, mladého otce a manžela. "Martin vyráží sám na víkendový výšlap do hor a my slyšíme jeho necenzurované myšlenky: nekompromisně upřímné postřehy o jeho spořádaném maloměstském životě, o něm samotném i o lidech v jeho okolí. Jeho názory a fantazie sahají od prostých dětinskostí až k hlubším dilematům lidského života. Proti přírodě je přímočarý a humorný portrét muže, který se touží vymanit ze zajetých kolejí," píše se v anotaci. 

Zajímá vás práce s nadanými a talentovanými dětmi? Jste pedagog, odborník nebo rodič a chcete navázat kontakty v této oblasti? Pevnost poznání pořádá ve středu 24. února od 9 hodin online konferenci Podpora nadání v Olomouckém kraji, kde můžete najít odpověď na řadu otázek a inspirovat se příběhy ostatních. Na setkání vystoupí zástupci škol, neziskových a kulturních organizací a dalších vzdělávacích zařízení.

Mimořádné nebeské úkazy jsou pro laika tím nejvděčnějším pojítkem s astronomií. Přesto právě tyto jevy mohou mnohdy poskytnout víc než jen potěchu pro oči. Ačkoliv některé z nich můžeme mimořádně přesně předpovědět, je každý z nich studnou nových, a i na dnešní technicky pokročilou dobu, fascinujících objevů. "Na obloze je takových sedm perel astronomie, které by měl každý pozemšťan aspoň jednou zažít, než zemře," říká Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě, známý popularizátor astronomie, spisovatel, cestovatel a fotograf noční oblohy. Právě on povede přednášku, jak pozorovat (a nepřijít) o nebeské úkazy století, kterou dnes streamuje Vědecká knihovna. A mimochodem, pokud byste si chtěli půjčit nějakou knížku na toto (i jiné) téma, výdejní okénka knihoven jsou již otevřená.