Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 9.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: filmová nadílka nabídne Šakalí léta i čas prvních lásek

Tipy a názory

28.7.2020

Jan Procházka

Krásné úterý! Co se dnes bude v Olomouci dít?

Narozeniny dnes slaví dramatik Milan Uhde (*1936), hudebník Michael Kocáb (*1954), režisér Otakáro Schmidt (*1960) a herečka Moravského divadla Olomouc Ivana Plíhalová (*1962).

Svátek má Viktor

Jak rozpoznat pravdivé informace na internetu od těch lživých? Jak se v tom nepřeberném množství informací orientovat? Zejména dříve narození se mohou v informačním oceánu snadno ztratit. Právě pro ně je připravena přednáška v režii Vědecké knihovny. Na otázky související s používáním informačních technologií odpoví René Szotkowski z projektu E-Bezpečí. Akce se koná v počítačovém centru knihovny v Ostružnické ulici.

Metropol dnes má na programu překvapení. Populární formát Kino naslepo znamená, že nevíte, na co jdete. Možná vás to překvapí mile, možná ne. Ale taková už překvapení bývají. Ať už krimi, thriller, horor, komedie nebo drama - filmy mají být především zábava. "Chvilku napětí před neznámým filmem vystřídá příjemný zážitek a zcela nová zkušenost. Filmy do kina naslepo pro Vás vybíráme s citem a radostí," lákají pořadatelé. Jako divák ale máte právo veta. Pokud se vám film nezamlouvá, můžete do čtvrt hodiny opustit sál. Vstupné dostanete zpátky.

Do poklidného maloměstského života roku 1959 nečekaně zasáhne "muž odnikud" - mladý chuligán Bejby, který svým výstředním oblečením, kytarou a vášní pro rokenrol rozbouří stojaté vody nejen klukovského světa, ale také do světa dospělých snažících se nemyslet na nelehkou dobu v níž musejí žít... Ano, řeč je o muzikálu Šakalí léta, od jehož natočení sice uběhlo již 27 let, nicméně "drajv" mu nechybí ani na prahu třicítky. Vychutnat si ho můžete dnes večer na Letním kině.

A na film můžete zajít i do nového centra Telegraph. "V soukromé chlapecké škole se šestnáctiletý Guillaume tajně zamiluje do svého nejlepšího kamaráda. Jeho osmnáctiletá sestra Charlotte je zaskočena svým přítelem, který ji navrhuje, aby měli otevřený vztah. Na letním prázdninovém táboře najde dvanáctiletý Félix zalíbení v Béatrice. Všechno se mění. Režisér Philippe Lesage ve svém komplexním a mimořádně emotivním filmu využívá netradiční strukturu, aby zachytil traumata dospívání a prvních lásek..." píše se v anotaci ke snímku Genesis, který si dnes můžete vychutnat.

Mimochodem, dnes je to přesně 106 let od vypuknutí první světové války. Buďme šťastní, že můžeme žít v tak klidné době, jako je ta naše. A mějme krásný den!