Reklama

Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Staříci, výstavy, Kočičí hra i Opletal

Tipy a názory

17.10.2019

Lenka Šimková

Už se nám ten týden docela krátí, nezdá se vám? Máme tady čtvrtek a na své si přijdou jak milovníci umění, tak také divadelní a filmoví nadšenci.

KAM ZAJÍT?

17:00 / Turnaj Herního klubu / DDM Olomouc (tř. 17. listopadu)
17:30 / Staříci / kino Metropol
18:00 / Markéta Lisá: Co myslíš / Divadlo na cucky (Galerii XY-1)
18:30 / Za chrám, město a vlast II / Arcidiecézní muzeum
18:30 / Oltář z Lubiny|Restaurování 2014–2016 / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Mamzelle Nitouche / Moravské divadlo
19:00 / Kočičí hra / Divadlo na Šantovce
19:00 / Opletal / Divadlo na cucky
20:00 / Stehlík / kino Metropol

Veškeré akce, které se dnes konají, najdete v našem Kalendáři akcí

Narozeniny dnes slaví herec Karel Heřmánek (*1947), herečka a loutkoherečka Jana Altmannová (*1944), americký rapper Eminem (*1972) a finský pilot Formule 1 Kimi Räikkönen (*1979).

Svátek má Hedvika

Dnes můžete už v 17:00 zajít i s dětmi do DDM Olomouc na třídě 17. listopadu, kde bude probíhat Turnaj Herního klubu. Jeho členové mají vstup za 20 korun, ostatní zaplatí 40 korun. O půl hodiny později pak kino Metropol nabídne příběh, ve kterém se dva bývalí političtí vězni, ve stařeckém věku, vydávají v obytném voze napříč republikou. Jejich cílem je vypátrat a zabít komunistického prokurátora z 50. let, který nebyl za své činy nikdy oficiálně potrestán. Vstupenky na Staříky koupíte za 130 korun tady. Zajít můžete také na některou z vernisáží zajímavých výstav. V 18:00 se v v Galerii XY-1, v Divadle na cucky, uskuteční komentovaná prohlídka výstavy Markéty Lysé s názvem Co myslíš. To Muzeum umění pořádá v Arcidiecézním muzeu v 18:30 vernisáž hned dvou výstav – Oltář z Lubiny a Za chrám, město a vlast II. V případě Oltáře z Lubiny se jedná o tzv. restaurátorskou výstavu, tedy čtyři středověké oboustranné deskové obrazy, které se spíše náhodou ocitly v rukou odborníků a dva roky je měla v péči restaurátorka Romana Balcarová. Výstavu Za chrám město a vlast, která pojednává o olomouckém biskupovi Karlu II. z Lichtensteinu-Castelcorna, mohli již návštěvníci vidět do konce září. Nyní ji autoři doplnili o informace a dokumenty týkající se jeho architektů a staveb.

Pokud před výstavou dáte raději přednost divadlu, tak Moravské divadlo uvede v 19:00 operetu Mamzelle Nitouche. Příběh o klášterní chovance Denise a klášterním varhaníkovi a současně operetním autorovi Célestinovi upravila a modernizovala Michaela Doleželová pro dnešní dobu, logika příběhu však zůstala stejná. Vstupenky koupíte tady. To Divadlo na Šantovce uvede ve stejný čas tragikomedii z repertoáru Moravského divadla. Kočičí hra byla původně napsána jako novela a teprve poté ji sám autor upravil i pro divadelní prkna. Vstupenky ještě výjimečně zbývají a koupíte je tady. Téměř detektivní pátrání tří herců, zkoumajících na příběhu autentické osobnosti Jana Opletala principy národní identity i příčiny našich historických komplexů - přesně to je inscenace Opletal, která je na programu Divadla na cucky rovněž v 19:00. Vstupenky pořídíte tady.

A pokud místo večera v divadle preferujete nějaký zajímavý film, tak kino Metropol láká ve 20:00 na jedinečnou adaptaci celosvětově úspěšného románu spisovatelky Donny Tartt, za který získala v roce 2014 Pulitzerovu cenu a Carnegieho medaili za literaturu. Stehlík vypráví příběh Theodora Deckera, kterému bylo 13 let, když byla jeho matka zabita při bombovém útoku v newyorském Metropolitním muzeu umění. Tato tragédie změnila celý jeho život a vrhla jej na dlouhou a strhující odyseu provázenou nejen zármutkem a pocitem viny, proměnou a vykoupením, ale i láskou, přátelstvím a světem zločinu. Vstupenky za 130 korun koupíte tady.

Hezký čtvrtek!