Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 6.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: kino v divadle, koncert v kině

Tipy a názory

20.6.2018

Autor: Jan Procházka

Pěknou středu! Prý se má kazit počasí, ale zatím jsou to jen falešná proroctví, nezdá se vám? Tak se pojďme podívat, co se ve středu bude v Olomouci dít.

Mžitky. Poslední film Andrzeje Wajdy dávají dnes v Divadle hudby.

Foto: © Toronto IFF 2016

Začneme třeba filmem. Dnes se totiž bude promítat v Divadle hudby. Uznávaný polský režisér Andrzej Wajda natočil v roce 2016 tragický příběh polského malíře Wladyslawa Strzeminského. "Vrátí nás zpět do roku 1945, Stalinova moc ovládá Polsko. Wladyslaw Strzeminski odmítne dělat umělecké kompromisy a sloužit doktríně socialistického realismu. Je pronásledovaný, vyhozený z univerzity, jeho obrazy mizí z muzeí. S pomocí některých svých studentů začne bojovat proti komunistické straně a stává se symbolem uměleckého odporu proti tyranii..." praví se v anotaci ke snímku Mžitky, který má na ČSFD hodnocení 78 %. Krátce po premiéře filmu režisér Wajda v devadesáti letech zemřel.

V Divadle hudby se promítá a v kině Metropol dávají koncert. Pěkný paradox. I když ten koncert bude jen na plátně. Odehraje se totiž pár set kilometrů na západ od nás. S Berlínskou filharmonií se bude loučit její šéfdirigent sir Simon Rattle (mimochodem, manžel Magdaleny Kožené). Přímý přenos se vysílá do celého světa a Olomouc není výjimkou. Na programu je čarokrásná Mahlerova šestá symfonie.

Do kina na film si můžete zajít třeba do Šantovky. V Premiere Cinemas dávají třeba Debbie a její parťačky, nové Star Wars či thriller Escobar.

A chybět nebude ani pozvánka do divadla. V Moravském divadle se hrají Nebezpečné známosti. Známý příběh, ze kterého stále mrazí. V hlavní roli Petr Kubes. Pokud jste neviděli, určitě doporučujeme.

Středeční večer je určitě důvodem k oslavě. V letním kině si ji můžete okořenit dávkou klasického bigbeatu v podání skupiny No Limit. A k tomu třeba orosený džbánek. V létě totiž pod širým nebem chutná nejlépe.