Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 1.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dlouho očekávaná výstavba tramvajové trati na Nové Sady je tady. Začne se už v pondělí

Zprávy z regionu

25.2.2021

red

V prosinci roku 2013 se svezli první cestující tramvají na Nové Sady. Zatím jen po Trnkovu ulici, od té doby se s tramvajovou tratí nic zásadního nestalo a konečná zastávka je i nyní stále na Trnkové. Už v pondělí 1. března však odstartuje dlouho očekávaná výstavba druhé etapy trati, která tramvaje dovede přes Zikovu na Schweitzerovu ulici. Novou tratí se třemi zastávkami a délkou 1200 metrů by se cestující poprvé měli svézt na podzim roku 2022.

"Stavbu trati považujeme za podstatný krok k rozšíření kvalitní ekologické městské hromadné dopravy v Olomouci. Od počátku bylo zřejmé, že tramvajová trať z centra na Nové Sady bude plně funkční až po prodloužení do centra sídliště, což se právě touto stavbou stane," vysvětluje primátor Mirek Žbánek. "Už první etapa přitom získala mezi cestující veřejností oblibu, sčítání cestujících ukázalo, že zájem o jízdu na této trati postupně rostl," dodává primátorův náměstek Martin Major. Podle informací z Dopravního podniku města Olomouce jezdí novou tratí tramvajemi s čísly 3 a 5 přibližně dva miliony cestujících ročně. V prvním roce fungování ji využilo 1,7 milionu cestujících, už za dva roky to bylo přes 2 miliony lidí.

Celkové náklady na stavbu tramvajové trati budou 469 milionů korun včetně DPH. "Investice je rozdělena do dvou let, město na ni bude čerpat také dotaci téměř 346,6 milionů korun," upřesňuje Martin Major. "Souběžně bude dopravní podnik budovat nový odstav a servisní středisko pro tramvaje ve Fibichově ulici, což je pro rozšíření tramvajové dopravy nezbytné," doplňuje primátor Žbánek.

Rooseveltova - Trnkova před realizací

Rooseveltova - Trnkova po realizaci

Rooseveltova - Zikova před realizací

Rooseveltova - Zikova po realizaci

Foto: Vizualizace: Stavoprojekt

Po dokončení druhé etapy trati a jejích tří nových zastávek obslouží tramvaje hustě osídlenou část Nových Sadů, kde žijí tisíce lidí. Tramvají se do práce svezou třeba i profesionální hasiči, kteří sídlí na rohu Zikovy a Schweitzerovy nebo zaměstnanci tří supermarketů. Stavba potrvá dvacet měsíců, skončit by měla příští rok v říjnu. Součástí celé investiční akce je i archeologický průzkum, který může harmonogram stavby ovlivnit.

Hned 1. března stavební firma převezme staveniště a začne s přípravou zázemí na zelené ploše mezi ulicemi Rooseveltova a Zikova. Následovat bude kácení stromů a demolice starého domu v Rooseveltově ulici. Jediné omezení pro veřejnost bude v průběhu března spočívat v krátkodobých uzavírkách parkovišť v místech, kde se bude kácet. Půjde vždy o dva či tři dny.

Od dubna do července bude úplně uzavřena část Zikovy až k Werichově ulici. Stavební firmy začnou překládat kanalizační a inženýrské sítě z trasy budoucí tramvajové trati. Objízdné trasy jsou stanoveny tak, že na Rožňavskou, Werichovu a Trnkovu se ve směru od Velkomoravské pojede po Schweitzerově a Zikově. K prodejně Albert bude zachován příjezd autem přes parkoviště Penny Marketu.

Od dubna do září bude částečně uzavřena Rooseveltova ulice mezi zastávkou Trnkova a ulicí Zikova, zůstane v ní ale zachován obousměrný provoz. Úplně uzavřena pro dopravu bude ulice Trnkova v místě výstavby parkoviště. Tam budou pokračovat přeložky kanalizace a inženýrských sítí, výkop a betonáž základových patek pro stožáry trakčního vedení, položení tramvajové trati a úprava silnice i chodníků.

Od dubna do listopadu budou probíhat stavební práce i ve Schweitzerově ulici od Zikovy po Družební. V tomto případě se ale vše obejde bez dopravních omezení, protože se práce budou odehrávat mimo silnici.

Zikova - Schweitzerova před realizací

Zikova - Schweitzerova po realizaci

Schweitzerova - Voskovcova před realizací

Schweitzerova - Voskovcova po realizaci

Foto: Vizualizace: Stavoprojekt

Veškeré informace o postupu prací i o případných omezeních v organizaci dopravy, parkování a MHD najde veřejnost na speciální webové stránce tramvaj.olomouc.eu. Aktuální informace budou zveřejňovány také v místě stavby. Pověřenou osobu, která bude poskytovat aktuální informace za stavební firmu, najdou občané na telefonním čísle 722 903 204 nebo na e-mailové adrese informacnitechnik@ohlzs.cz

Co stavba přinese

Vznikne skoro 1200 metrů dvoukolejné trasy. Z dosavadní konečné zastávky Trnkova pojedou tramvaje dále na nové zastávky Zikova, Rožňavská a U Kapličky, kde vznikne nová dočasná konečná s kolejovou úvratí. Kromě tramvajových kolejí projekt počítá i s výstavbou komunikací, chodníků, cyklostezek, nových parkovacích stání, přechodů pro chodce, zastávek MHD, semaforů a s překládkou kanalizace a inženýrských sítí.

 

Jak to bude se zelení

Vzhledem k plánové trase tramvajové trati bude nutné kácet. Už v březnu bude pokáceno 32 větších stromů a dalších 22 menších. Při kácení bude přítomen i odborný biologický dozor, který zaručí, že nedojde k žádnému narušení zájmů ochrany přírody. Po dokončení výstavby ale nahradí pokácené stromy nová, početnější výsadba. Celkem bude vysazeno 92 nových stromů s obvodem kmene 14–16 centimetrů a více než tři tisíce keřů.

 

Změny v MHD

Výstavba ovlivní autobusové linky 10, 16 a 29. Linka 10 bude vedena po trase Albertova, Velkomoravská a Tovární, takže neobslouží zastávky Povel - škola, Zikova a Trnkova. Nově bude zastavovat na zastávkách Zenit a Velkomoravská. Linka číslo 16 bude ve směru na Nové Sady vedena po náhradní trase ulicemi Schweitzerova, Velkomoravská, Rooseveltova a Střední Novosadská, takže neobslouží zastávky Povel - škola a Zikova. Bude zastavovat na zastávkách Zenit a Trnkova. Ranní spoj linky 29 bude vyjíždět až ze zastávky Trnkova.