Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 3.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dizajntrh se ponese na sváteční vlně. Rozsvítí předvánoční čas na Konviktu už 23. a 24. listopadu

Zprávy z regionu

7.10.2019

Autor: red

Čtvrtý ročník DIZAJNTRHu, předvánoční přehlídky autorské tvorby, proběhne 23. a 24. listopadu na Konviktu. Pod heslem "na sváteční vlně" organizátoři představí kromě desítek lokálních tvůrců a prodejců také multižánrový doprovodný program. A bude se na co těšit!

Foto: Anna Gottwaldová photography

DIZAJNTRH

#nasvatecnivlne
23. a 24. 11. 2019
Umělecké centrum UP - Konvikt
www.dizajntrh.cz
www.facebook.com/Dizajntrh/ 

Z celého Česka a Slovenska, zejména však z olomouckého regionu, se během posledního listopadového víkendu na Konvikt sjede více než stovka designérů, umělců, řemeslníků, prodejců a značek. Budou zde prezentovat svoji tvorbu a mnozí z nich se také zapojí do doprovodného programu. 

"Opět představíme průřez napříč kategoriemi kreativního průmyslu, tedy šperky, módu, bytové a jiné doplňky, přírodní kosmetiku, hračky… Dbáme také na nabídku knih a neobyčejných chuťovek, tedy jedlých dárků. Věříme, že na 'to svoje' si přijdou opravdu všichni,' popisuje zakladatelka přehlídky Anna Jánská. "Nabídka je originální a pestrá, roky prověřily skutečnost, že na Dizajntrhu opravdu mohou návštěvníci hravě nakoupit všechny vánoční dárky. Zbude jim pak více času na klidné prožití adventu," dodává Jánská. 

Foto: Anna Gottwaldová photography

Dizajntrh klade důraz nejen na lokální a udržitelné nakupování, ale také na prožitek. Místo unifikovaných dárků mohou návštěvníci pod vedením zkušených designérů dárky sami vyrobit v rámci tvořivých dílen. "Oproti loňskému ročníku chceme nabídnout menší počet dílen s větší časovou dotací tak, abychom uspokojili náročnější návštěvníky," představuje letošní plány Adéla Píchová, jedna z organizátorek, a upřesňuje: "Zároveň platí, že drobnější rukodělné aktivity mohou návštěvníci vyzkoušet přímo u vybraných prodejců po celou dobu konání akce."

Důležitou část doprovodného programu zahrnuje také program pro děti. Mnoho z tvoření bude přizpůsobeno mladším dětem a školákům, v odpočinkové zóně najdou místo pro spontánní hru a čeká je také divadelní představení. Rodiče jistě ocení možnost bezplatného hlídání.

"Bližší info o dalším doprovodném programu přineseme asi měsíc před akcí, ale už teď můžeme odtajnit, že mezi novinkami návštěvníci mohou očekávat třeba módní přehlídky nebo živou hudbu, lokální prodejci pak možnost setkání, diskuze a síťování u kulatého stolu," doplňuje plány organizátorů Jánská.  

Z lokálních tvůrců se můžeme těšit například na Janu Grešákovou a její kabelky, toaletky, popruhy k foťákům a spoustu dalšího, B keramiku, autorské oděvy a látky By Terez, originální šperky Couple of Sand Lenky Jorníčkové a Jana Malého, dětské knihkupectví Zlatá velryba, mýdlárnu Made by Kiki, kreslené dekorace a přání Rozkvetlá, výrobky značky Šufánek, ručně háčkované čelenky a čepice Wild Wolf, dřevěná loutková divadla a hračky Woodseason, výrobky Jany K. Kudrnové Z lesa a mnoho dalšího.

Na sváteční vlně se tak prodejci i návštěvníci mohou letos svézt hned dvakrát: kromě osobitého zahájení adventu a sváteční atmosféry půjde bezesporu také olomoucký "svátek designu".

Foto: Anna Gottwaldová photography

Dizajntrh jako multižánrový projekt, který spadá do kategorie kreativního průmyslu, je originální předvánoční prodejní přehlídkou autorské módy, šperků, hraček a dalšího. Kvalitou prodejců, šíří nabízeného zboží, svou atmosférou a inspirativním doprovodným programem však předčí obdobné formáty akcí. Koná se pouze jednou za rok a jeho koncepce má vždy jednotící princip. Nejde tak pouze o nákupy, ale o promyšlenou kulturní akci, která podporuje lokální tvůrce a pro místní je příležitostí k setkávání, vzdělávání i zábavě.