Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 17 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dizajntrh rozproudí Konvikt už o víkendu. Návštěvníky čeká více než stovka prodejců a multižánrový program

Tipy a názory

20.11.2019

Autor: red

V závěsu za zahájením vánočních trhů na Horním náměstí proběhne letos čtvrtý ročník DIZAJNTRHu. V sobotu 23. a v neděli 24. listopadu bude od 10 do 18 hodin na Konviktu k vidění více než stovka prodejců, značek, řemeslníků a umělců. Přehlídku doprovodí také multižánrový program – workshopy, módní přehlídky, koncerty, divadlo a čtení pro děti nebo panelová diskuze o tom, jak se na Olomoucku podniká v kreativních odvětvích.

Foto: Dizajntrh

"Jsme rádi, že opět více než třetina prodejců pochází přímo z Olomouce a z Olomouckého kraje, zbytek za námi přijede ze všech koutů republiky, několik značek i ze Slovenska," říká na úvod organizátorka akce Anna Jánská a dodává: "Letos je sestava povedená a vyvážená, máme u nás stálice, které se hlásí opakovaně a zákazníci jejich produkty každoročně ocení. Z lokálních tvůrců jsou to například Flop shop, Elazolo, Caltha kosmetika, Hejrumbum nebo Šufánek, z přespolních třeba slovenský koncept store Miestni nebo pražské nakladatelství Bylo nebylo. Každý rok se ale také objeví nové značky, které si buď chtějí vyzkoušet prodávat mimo Prahu, nebo jsou velmi čerstvě na trhu a o naší akci se teprve dozvěděli. Z novinek se mohou návštěvníci těšit například na Sugared&Glazed nebo By Caldero z Jeseníků." 

Řada prodejců se zároveň podílí na doprovodném programu – jsou to hlavně tvůrci, kteří tak sdílí své know how a během workshopů dávají návštěvníkům možnost vyrobit si pod jejich vedením hodnotný dárek nebo výrobek pro radost. Vznikat letos budou svíčky ze sójového vosku s Atelier Koira Kissa, směsi koření s Vegan OLOMOUC, vyšívané doplňky s JAA∞TY, pankáči (točící káči) s Pikle, budou se ekologicky balit dárky s Rozkvetlá nebo malovat na textil s By Terez.

Zajímavé jsou i události organizované ve spolupráci s domácím studentským spolkem StuArt, jenž zajistí po oba dny komentovanou prohlídku budovy Konviktu a na celou sobotu animační program pro děti. Kromě něj budou mít rodiče s dětmi mnoho dalších možností, jak své ratolesti smysluplně zabavit. Po oba dny je zapojené dětské knihkupectví Zlatá velryba, které ve spolupráci s herečkou Janou Posníkovou nabídne předčítání z originální dětské literatury. V neděli od 10:30 uvede scéna Nabalkoně představení Alenka v říši divů i s následným workshopem. Po celou dobu pak bude ve spolupráci s Pedagogickou fakultou UP a lesní školkou Sofisa zajištěna hlídaná herna a několik dětských zón, potkáte například známou olomouckou kavárnu V lese či již tradiční velkou dřevěnou autodráhu od chráněné dílny V růžovém sadu.

A to není zdaleka všechno, protože kromě spolupráce s univerzitou a univerzitními spolky Udržitelný Palacký a iniciativou Zaparkuj - oživujeme veřejný prostor bude letos na Dizajntrhu nově vidět i spolupráce s platformou Kreativní Olomouc: "Na Dizajntrhu se potkají podnikatelé z kreativních odvětví a nechají nám nahlédnout pod pokličku své podnikatelské činnosti. Diskuzní panel s úspěšnými lidmi z oboru bude prostorem pro sdílení cenných zkušeností i načerpání inspirace," sděluje Magdaléna Petráková za Kreativní Olomouc. 

Foto: Dizajntrh

Sobotní program ovládnou také dvě módní přehlídky, Green dressmakers a charitativní obchod Dobrodruhá připraví pro návštěvníky modely, které ukáží, jak udržitelně, chytře a vkusně se obléct v době masové módní produkce. 

"Až budou návštěvníci po přehlídkách, workshopech a nakupování hladoví, jistě ocení také vynikající místní kavárny a podniky pod jednou střechou, které na ně čekají ve 3. patře v chill out a gastro zóně. Těšit se mohou například na dobroty od Jazz Fresh Café, Raw and Fun, Traffic Okno Coffee, Guacamole fresh, limonády od Sirupárny a veganské speciality od Vegan Olomouc," uzavírá nabídku doprovodného programu pořadatelka Jánská. 

Je jisté, že na sváteční vlně se tak prodejci i návštěvníci mohou letos svézt hned dvakrát: kromě osobitého zahájení adventu a sváteční atmosféry půjde bezesporu také o olomoucký "svátek designu".

Foto: Dizajntrh

VÍCE O DIZAJNTRHU

Dizajntrh jako multižánrový projekt, který spadá do kategorie kreativního průmyslu, je originální předvánoční prodejní přehlídka autorské módy, šperků, hraček a dalšího. Kvalitou prodejců, šíří nabízeného zboží, svou atmosférou a inspirativním doprovodným programem však předčí obdobné formáty akcí. Koná se pouze jednou za rok a jeho koncepce má vždy jednotící princip. Nejde tak pouze o nákupy, ale o promyšlenou kulturní akci, která podporuje lokální tvůrce a pro místní je příležitostí k setkávání, vzdělávání i zábavě.

www.dizajntrh.cz 
www.facebook.cz/dizajntrh
https://www.instagram.com/dizajntrh/

Dizajntrh je bezbariérový. Vstupné je 40 Kč, děti do 12 let mají vstup zdarma.

Podívejte se na rozhovor s Annou Jánskou...