Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadlo vzdá hold Mozartovi. Připravilo online koncert jeho hudby

Zprávy z regionu

25.1.2021

roc jap

Wolfgang Amadeus Mozart je bezesporu jednou nejslavnějších osobností hudební historie. Připomenout si výročí 265 let od jeho narození a udělat výběrem árií z Mozartových oper radost sobě i posluchačům se rozhodl soubor opery a operety Moravského divadla Olomouc. V den a hodinu Mozartova narození, tedy ve středu 27. ledna ve 20 hodin, uvede na YouTube kanálu a webových stránkách divadla speciální koncert, v němž vzdá hold mimořádnému skladateli.

Moravské divadlo Olomouc zveřejní koncert s názvem Mozart 265 ve středu 27. ledna na svém webu a YouTube kanálu. Premiéra bude ve 20 hodin, tedy v čas, kdy před 265 lety přišel geniální skladatel na svět.

V souvislosti s Mozartem si v letošním roce připomínáme hned dvě výročí – 27. ledna uplyne 265 let od narození, 5. prosince pak 230 let od úmrtí. „Chtěli jsme toto dvojí výročí oslavit
a současně připomenout Mozartovu vazbu na Olomouc. Pobýval zde jako jedenáctiletý v roce 1767 se svými rodiči a sestrou, když utíkali z Vídně před epidemií černých neštovic. Mozart zde napsal svou 6. symfonii F dur a ještě pár dalších skladeb. Když jsme hovořili o on-line aktivitách našeho divadla, přišel pan ředitel Gerneš s nápadem na uspořádání mozartovského koncertu, za což jsem mu vděčný,“ uvedl umělecký šéf souboru opery a operety Miloslav Oswald, který se coby autor hudebního nastudování a dirigent podílel na olomouckých inscenacích oper Kouzelná flétna a Così fan tutte. „Mozartova hudba se vznáší nad zemí a vždy zůstane nadčasovou. Dokáže oslovit každého posluchače a vytváří pocit jednoduchosti. Jde ale o vrcholně profesionální umění, které nemůže interpretovat každý. Ve své průzračnosti je jeho dílo po interpretační a technické stránce neskutečně náročné. Z mého pohledu Mozart byl a je od první noty obrovský dramatik,“ přiblížil Oswald.

Ve více než hodinovém koncertu zazní árie ze sedmi Mozartových oper. „Výběr skladeb probíhal ve vzájemné spolupráci mezi sólisty a mnou. Sami mi nabídli svůj operní mozartovský repertoár a já vybíral. Upřímně, bylo toho hodně. Myslím, že se podařilo sestavit krásný program plný hodnotných děl,“ zdůraznil Oswald.

Foto: Jan Procházka

Kromě ukázek z již zmíněných oper Kouzelná flétna a Così fan tutte se dočkáme hned čtyř árií a jednoho dueta z dramatické opery Don Giovanni, dojde i na árii Figara z Figarovy svatby, po více než dvaceti letech od poslední olomoucké premiéry opět zazní z jeviště árie z opery Idomeneo a připomeneme také komickou operu Únos ze Serailu. Na koncertu vystoupí sólisté opery a operety Lea Vítková, Elena Prášilová Gazdíková, Barbara Sabella, Lucie Skácelíková, Radoslava Müller, Barbora Řeřichová, Helena Beránková, Jiří Přibyl, David Szendiuch, Milan Vlček a Martin Štolba.