Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadlo na cucky uzavírá první sezonu na nové scéně

Kultura

21.6.2018

Autor: roc

Vedení olomouckého Divadla na cucky se právě před rokem pustilo do úprav objektu na Dolním náměstí. Letní rekonstrukce proměnila bývalou prodejnu elektra a později textilu v plnohodnotné kulturní zařízení s celodenním provozem, kde návštěvníci najdou kromě divadelních produkcí také galerii současného výtvarného umění nebo kavárnu. Ředitel divadla Jan Žůrek získal na konci května za úspěšný projekt Cenu města Olomouce.

Před nedávnem měla premiéru incenace Opletal.

Foto: Lukáš Horký

„Díky přesunu z Wurmovy ulice do samotného centra města se nám publikum doplnilo o střední a starší generaci diváků,“ popisuje Jan Žůrek. „Co se diváckého zájmu týče, dosáhli jsme už teď v červnu čísel, která jsme měli za celý rok 2017,“ dodává. Divadlo v právě končící sezóně 2017/18 rozšířilo programy pro děti a otevřelo cyklus pravidelných besed se zajímavými osobnostmi. V posledních měsících sem zavítal například kněz a vysokoškolský profesor Tomáš Halík, investigativní novinářka Pavla Holcová nebo válečná reportérka Markéta Kutilová. Domácí soubor pak přenesl na Dolní náměstí část repertoáru z Wurmovy ulice a vyprodukoval dvě nové inscenace – komedii Jsem do tebe v režii umělecké šéfky souboru Silvie Vollmannové a „téměř detektivní“ inscenaci Opletal v režii Michala Háby. „Náš repertoár nyní sestává především z autorských inscenací, které cílí na široké spektrum diváků. Jedna z dramaturgických linek se pak soustředí na mladé publikum,“ vysvětluje Žůrek.
Nová olomoucká scéna se bude podle jeho slov i v dalších letech profilovat jako otevřený prostor pro kulturu, určený všem generacím a zároveň oživující Dolní náměstí. Divadlo na cucky jako jednu ze svých scén letos také využily festivaly Přehlídka animovaného filmu, Academia film Olomouc, Prix Bohemia Radio, Jeden svět, Olmützer Kulturtage a Divadelní Flora. Festivalovou tečkou sezóny se staly ozvěny mezinárodní přehlídky TANEC PRAHA. „Díky naší letité spolupráci s pražským festivalem se nám podařilo uvést přímo na Dolním náměstí pod širým nebem strhující performanci Origami japonsko-francouzské tanečnice Satchie Noro, která se těšila nadšeným diváckým ohlasům,“ řekl Žůrek.
Divadlo sezónu oficiálně uzavře již tento pátek uvedením oblíbené inscenace MATE s hereckým duem Bořek Joura – Viktor Zavadil, v posledním červnovém týdnu pak jeviště obsadí absolventi dramatického kurzu SENior, kteří tu představí svoji dramatizaci Exupéryho Malého prince. Plány pro příští sezónu zatím vedení divadla tají. „Chceme naši tvorbu více prezentovat na festivalech a soustředit se na celodenní provoz divadla, aby se stalo skutečně živým, tepajícím kulturním centrem. Už teď je jisté, že se nevyhneme dalším investicím, které budou směřovat především do zázemí divadla - musíme adaptovat prostory zkušebny, sklad a zázemí pro herce, aby mohly plnohodnotně sloužit,“ uzavřel Žůrek.

roc

Reklama

NejPřipojení.cz s.r.o.

Katalog firem » Služby » Internet provider

Připojení k internetu na jakékoliv adrese v Olomouci a okolí. Široký výběr z lokálních poskytovatelů. Ke každému internetu nyní IPTV za 1 Kč/měs. na půl roku, kterou si bez problému nas...