Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 0.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadlo na cucky přiveze na Letňák festival nového cirkusu. Vystoupí Cirk La Putyka i další soubory, chystají se i workshopy

Kultura

17.6.2021

Jan Procházka

CIRKUSKUS. Takový název nese mimořádný devítidenní program, který od 10. do 19. července chystá Divadlo na cucky do areálu Letního kina. Pro diváky je připraveno pět novocirkusových večerních představení a dvě filmové projekce, z nichž jednu živě doprovodí Moravská filharmonie. Chybět nebudou ani DJ sety a workshopy.

"Pořád nebylo jasné, kdy budeme moci hrát, termíny se neustále posunovaly... Proto jsme už od jara raději soustředili všechnu naši energii na léto a výsledkem je mimo jiné tento festival," usmívá se ředitelka Divadla na cucky Alžběta Kvapilová. Podle ní chce divadlo navázat na loňský úspěch, kdy v areálu Letního kina proběhla dvě vystoupení Cirku La Putyka. "Letos jsme se proto rozhodli věnovat žánru nového cirkusu ještě více a udělat rovnou festival," doplnila umělecká šéfka divadla Silvia Vollmann. 

Na diváky tak opět čeká Cirk La Putyka, tentokrát s představeními Kaleidoscope a Kabaret Dynamit. Struhujícími akrobatickými kousky nadchne i soubor Losers Cirque Company, se svou pohybovou variací na Vančurovo Rozmarné léto přijedou Bratři v tricku.

Součástí akce bude i řada workshopů. Ty se budou věnovat třeba akrobacii, chůzi po laně či gymnastice a jako lektoři ho povedou i členové zmiňovaných souborů. "Všechny workshopy jsou zdarma, ale jejich kapacita je omezená, takže je nutné se registrovat," prozradila Kvapilová.

Na programu jsou i dvě filmové projekce. První z nich, groteska Our Hospitality z roku 1923 celý festival otevře. "Bude to mimořádné, protože film živou hudbou doprovodí Moravská filharmonie," upozornila Kvapilová. 

Promítat se bude i dokument Cirkus Rwanda o spolupráci Cirku La Putyka s rwandským souborem Future Vision Acrobat. V zemi dosud poznamenané genocidou vzniklo unikátní evropsko - africké představení a dokument nejen, že sleduje jeho vznik, ale klade si i řadu otázek.

Vstupenky na jednotlivá představení jsou již v prodeji, divadlo pro opravdové fajnšmekry připravilo i zvýhodněné permanentky.