Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je -0.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadlo a filharmonie se napřesrok sloučí, přeje si vedení města

Zprávy z regionu

23.5.2023

roc jap

Moravská filharmonie a Moravské divadlo budou od 1. ledna 2025 jednou institucí. Rozhodla o tom dnes rada města. Podle ní by ke slučování mělo dojít během příštího roku. Záměr teď musí schválit zastupitelstvo. Obě instituce jsou příspěvkovými organizacemi města, dosud ale fungují nezávisle. Divadlo od roku 1920, filharmonie vznikla v roce 1945. Detaily slučování zatím město nezveřejnilo, radní ale tvrdí, že půjde spíše o formální krok.

„Vize sloučení do jedné instituce vychází z potřeby dlouhodobě a koncepčně řešit budoucnost obou institucí a po zvážení stanoviska odborníků se jeví jako cesta, která umožní rozvoj divadla i filharmonie a zároveň bude rozpočtově dlouhodobě únosná,“ uvedl Viktor Tichák, náměstek primátora odpovědný za kulturu. „Jedná se spíše o formální krok, který umožní řešit otázky jako sdílení budovy, realizace synergií v provozních, marketingových oblastech a dalších,“ doplnil. Varianta počítá se zachováním a podporou značek Moravského divadla Olomouc i Moravské filharmonie Olomouc.

Obě zvažované varianty budou nyní předloženy zastupitelstvu. "Postup spočívá v detailním rozpracování podvariant a s přípravou na spojení. Součástí návrhu je i zadání vypracování externího posudku, jmenování manažera spojení a pokračování v oficiálních jednáních s Olomouckým krajem a Ministerstvem kultury ČR," doplnila mluvčí radnice Radka Štědrá.