Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadlo Tramtarie zve na pohádku O princezně fotbalistce první. Čeká vás originální příběh, humor i poučení

Kultura

16.12.2022

Autor: red

Třetí premiéra letošní sezony už v Tramtarii klepe na dveře. V předvánočním čase nadělí divadlo svou novinku zejména těm nejmenším divákům. Sportovní pohádka z pera Vladislava Kracíka O princezně fotbalistce první bude mít premiéru 17. prosince v 15 hodin v Divadle Tramtarie.

Foto: Divadlo Tramtarie

"Bylo jednou jedno království. A v tom království byl hrad, král, královna a pak taky královská holka, tedy princezna, která se jmenovala Ema..." Ta je hlavní hrdinkou nejnovější pohádky na repertoáru Divadla Tramtarie. Když se královstvím rozletí zpráva, že se k němu blíží obrovský drak, je potřeba začít okamžitě jednat. Má to ale háček, naše království je totiž líné a jeho obyvatelé mají jedno společné - nic se jim nechce. Princezna má tak před sebou těžký úkol. Poprvé musí vyjít za zeď královského hradu, najít proti drakovi účinnou zbraň a vzít osud celého království do svých rukou. Není na to ale sama. Na této dobrodružné cestě ji doprovází královský lenochod Lenny, ale hlavně proslulý rozbíječ oken alias balón.

"Udělat na divadle pohádku, která by měla zápletku postavenou na nějakém sportu, mi ležela v hlavě již delší dobu. Já sám pocházím ze sportovně založené rodiny, navíc si z dětství pamatuji podivuhodný animovaný seriál Sport Billy, jehož hlavní hrdina Billy, vždy když byl nějaký problém, vytáhl ze své tašky trampolínu nebo gymnastické kruhy nebo ping pongovou pálku a tím vše vyřešil. Což mi přišlo vážné zábavné, a tak věřím, že naše pohádka bude zábavná o to víc, a že se u ní zasmějí jak děti, tak rodiče," říká režisér inscenace Vladislav Kracík.

Pohádky tvoří v Divadle Tramtarie velmi výraznou dramaturgickou linii již od jeho vzniku. V roce 2020 uvedlo divadlo pohádku Eminka a Emoušek, která se zaměřuje na emoční prožívání dětí i dospělých a vznikla ve spolupráci s týmem psychologů z Jak dál?. Stálicí mezi pohádkami Tramtarie je ta O pračlovíčkovi, kterou má divadlo na svém repertoáru od roku 2010 a má na svém kontě již přes 520 repríz.

I tentokrát se mohou diváci těšit na originální příběh a netradiční pojetí, na jaké jsou v Tramtarii zvyklí. Pohádka O princezně fotbalistce první nabídne divákům spoustu zábavy, ale také poučení, a nebude chybět ani šťastný konec. Důležitými tématy inscenace jsou odhodlání ke změně, odvaha, ale hlavně nenahraditelná úloha pohybu v našem životě a radost z něj.

"Nejde jen o to, že je pohyb prospěšný pro naše fyzické zdraví, má totiž nesmírně pozitivní vliv i na to psychické. Někdy se nám může zdát, že je nemožné odhodlat se ke změně. Náš příběh ale ukazuje, že většinou stačí úplná maličkost, jako například udělat krok ze dveří, a i to může náš život od základu změnit k lepšímu. A když porazíme draka, ta radost nám zůstane už napořád," říká dramaturgyně inscenace Tereza Matějková.

Pohádka O princezně fotbalistce zaujme i neotřelým scénickým řešením, za kterým stojí Markéta Rosendorfová a Eva Papešová. V inscenaci herci kombinují loutkoherectví s činohrou a důmyslné scénografické řešení vytváří dva vizuální světy. Jeden jako 2D a druhý jako 3D. Vše doplňuje hudba dvorního skladatele Tramtarie Marina Peřiny.