Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 12.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadlo Tramtarie má za sebou patnáctou sezonu. Nesla se ve znamení náročných premiér a diváckého úspěchu

Kultura

9.7.2019

Autor: red

Divadlo Tramtarie Olomouc má za sebou 15. sezonu, ve které hned dvakrát sáhlo po náročných titulech. Uvedlo celkem čtyři premiéry, z toho jednu pro dětské publikum. Hostovalo v pražském Švandově divadle, kde v rámci Přehlídky současné tvorby představilo své novinky. Divadlo hrálo také pro střední školy, uspořádalo benefiční představení a hrálo v divadlech po celé republice.

Prostři mě!

Na Větrné hůrce

Foto: Jan Procházka

První premiérou byla autorská pohádka uměleckého šéfa Tramtarie Vladislava Kracíka O popleteném kouzelníkovi, kterou nastudoval s Vítem Pištěckým, Dominikou Hrazdílkovou a Rikkim Beranem. Pohádka během sezony objela mnoho míst v ČR, má za sebou 21 repríz.

V lednu 2019 uvedla Tramtarie autorskou komedii z pera mladého dramatika Šimona Petáka s názvem Prostři mě! Komedii z naší mediální současnosti režírovala Hana Mikolášková jako svou čtvrtou režii v Tramtarii. Komedie má za sebou během šesti měsíců úctyhodných 30 repríz a těší se velkému diváckému zájmu.

V březnu 2019 uvedlo Divadlo Tramtarie divadelní adaptaci slavného románu Emily Brontëové Na Větrné hůrce v režii Vladislava Kracíka. V temné lovestory v originálním pojetí exceluje herečka Barbora Šebestíková ve dvojroli Kateřiny Lintonové a její dcery Katky. Tramatrie tak po Anně Karenině a Velkém Gatsbym uzavřela Větrnou hůrkou volnou trilogii uvádění světových literárních děl na komorním jevišti.

Boj o přežití: P.E.S.CH.O!

Foto: Jan Procházka

Poslední premiérou sezony byla autorská rozhlasová hra Marka Epsteina pod názvem Boj o přežití: P.E.S.CH.O! v režii Petra Mančala. Příběh z naší nepříliš vzdálené budoucnosti, kdy na Zemi dojde voda, zvítězil v roce 2015 na prestižním mezinárodním festivalu rozhlasových her Grand Prix Nova v Bukurešti. Tramtarie hru uvedla ve světové premiéře v květnu 2019.

"V uplynulé sezoně jsme sáhli po náročnějších titulech, které prověřily naše umělecké i provozní schopnosti, premiéry dopadly skvěle, Tramtarie se opět vyzkoušela nové výzvy a v umělecké tvorbě posunula zase o kus dál," říká ředitelka divadla Petra Němečková. Divadlo Tramtarie zahrálo v uplynulé sezoně 272 představení, z toho 176 představení na své domovské scéně v Olomouci, 88 na zájezdech po celé republice a 8 na open-air festivalu Olomoucké shakespearovské léto, který pořádalo na parkánu Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci. Celkový počet odehraných představení je o 10 více než v loňské sezoně. Divadlo navštívilo na jeho domovské scéně ve Slovanském domě v Olomouci přes 12200 diváků, což je o zhruba 550 diváků víc než loni. Na zájezdech po ČR navštívilo představení Divadla Tramtarie zhruba 20 tisíc lidí, na Olomoucké shakespearovské léto se přišlo podívat přes 2300 diváků.

Tramtarie pokračovala také v pravidelném hostování ve Švandově divadle v Praze, na podzim ve Studiu Švandova divadla představila černou komedii Divoké historky v režii Filipa Nuckollse a adaptaci novely Daniela Keyse Růže pro Algernon, na jaře pak v rámci Přehlídky současné tvorby s úspěchem pražskému publiku představila všechny tři tituly pro dospělého diváka, které měly premiéry v sezoně 2018/2019, tedy komedii Prostři mě!, divadelní adaptaci Na Větrné hůrce a sci-fi Boj o přežití: P.E.S.CH.O! "Hostování ve Švandově divadle je úžasná příležitost, jak představit tvorbu olomouckého divadla pražskému publiku a divadelní odborné veřejnosti. Podle ohlasů kritiků a recenzentů se Tramtarie v Praze daří," pochvaluje si ředitelka.

Divadlo Tramtarie také pokračovalo ve svém projektu Pomáhejme s Tramtarií. V rámci projektu vydalo benefiční kalendář, jehož výtěžek darovalo společnosti pro Ranou péči, která pomáhá dětem se zdravotním postižením v Olomouckém kraji. Tramtarie uspořádala i benefiční představení O popleteném kouzelníkovi, jehož výtěžek putoval do Rodinného centra, které provozuje olomoucké P-centrum.

Herecký soubor opustila jeho dlouholetá členka Jana Posníková, která získala nabídku do angažmá činohry Moravského divadla Olomouc.

V srpnu pořádá Tramtarie už 4. ročník open-air festivalu Olomoucké nejen shakespearovské léto 2019, letos potrvá 11 dnů, nebudou chybět večerní představení z produkce Divadla Tramtarie, ani pohádky pro děti. Hostem festivalu bude Aneta Langerová se smyčcovým triem, která zahraje v rámci turné Pod čirým nebem. Do nové sezony zůstává na repertoáru 11 inscenací pro dospělé a 6 pohádek, divadlo zároveň uvede 4 nové premiéry. Konkrétní tituly budou představeny na začátku září 2019.