Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 18.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadelní spolek 23 představuje Zprávu pro Minervu 2. Autorský projekt Miroslava Krobota a Lubomíra Smékala uvidíte už o víkendu

Kultura

10.10.2023

Autor: red

Zpráva pro Minervu 2 je autorský divadelní projekt, pod nímž jsou podepsáni Miroslav Krobot a Lubomír Smékal. Olomouckým divákům jej představí společně s dalšími členy nového uskupení nazvaného Divadelní spolek 23, jehož založení společně iniciovali. První premiéra Zprávy pro Minervu 2 se uskuteční v sobotu 14. října 2023 v 19:30 v divadelním sále Uměleckého centra Univerzity Palackého, druhá premiéra bude následovat ve stejném čase o den později v neděli 15. října 2023.

Miroslav Krobot a Lubomír Smékal

Foto: Dušan Tománek

Divadelní spolek 23 vznikl jako platforma pro rozvoj autorského divadla v Olomouci z podnětu herce a režiséra Miroslava Krobota a psychologa a scenáristy Lubomíra Smékala, a to s podporou produkční společnosti Evolution Films. "Hledali jsme zájemce, kteří by se chtěli stát základem nového neprofesionálního divadelního souboru a podílet se spolu s námi na vytváření originálních autorských titulů," vysvětluje Miroslav Krobot a dodává: "Náš projekt ale rozhodně nechce být hereckou školou nebo studentským spolkem. Měl by stát zejména na nadšení, iniciativě a "srdcích" svých členů. A vycházet ze skutečného života skutečných lidí, protože život a lidé jsou pestří."

A přesně takový je i Divadelní spolek 23. Jeho členové vzešli z konkurzu, který proběhl v lednu 2023 a byl otevřený široké cílové skupině. Z ní pak byli vybráni nadšení divadelníci – jak amatéři, tak i profesionální herci – z celé České republiky a napříč věku, tedy i s různě bohatými zkušenostmi. Od března 2023 se pak pravidelně scházeli, aby absolvovali "výcvik" a společná skupinová setkání zaměřená na dialogické jednání, jejichž cílem bylo objevovat a rozvíjet jejich divadelní schopnosti a dovednosti. "Autentický herecký projev byl podporován rozvojem sebepoznání herců a poznáváním jednotlivých stránek jejich osobností. Objevování významných podosobností potom podpořilo vlastní tvůrčí práci účastníků," upřesňuje metodu společné práce Lubomír Smékal, který s Miroslavem Krobotem tvoří osobitý tandem.

Z těchto základů se zrodila i první divadelní inscenace – titul Zpráva pro Minervu 2. A co že se za jejím poněkud tajemným názvem skrývá? Diváci se spolu s účinkujícími přenesou do hotelu, kde na ně čeká čtrnáct neobvyklých příběhů a setkání, trocha nedorozumění, ale i souznění! A možná i cesta k poznání sebe samých.

Díky vstřícnosti Univerzity Palackého našel Divadelní spolek 23 zázemí pro svou tvorbu v divadelním sále Uměleckého centra UP – Konviktu (Univerzitní 3, Olomouc), kde mohou diváci ve dnech 14. a 15. října 2023 od 19:30 hodin zhlédnout první a druhou premiéru připravované inscenace. Vstupenky si lze rezervovat na e-mailu divadelnispolek23@gmail.com nebo zakoupit přímo na místě.