Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadelní Flora představí hvězdy českého i německého divadla a špičkové korejské tanečníky

Kultura

8.4.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Od 15. do 26. května bude Olomouc po třiadvacáté hostit festival Divadelní Flora. Jedna z největších středoevropských přehlídek, která zejména v posledních letech sklízí uznání nejen u nás, ale také v zahraničí, nabídne na desítce scén okolo devadesáti akcí – vedle oceňovaných divadelních inscenací také spoustu hudebních produkcí, filmů, besed, workshopů či seminářů, a to vše tentokrát zaštítěné mottem Šepoty a výkřiky. Předprodej vstupenek odstartuje v pondělí 15. dubna.

Soukromé rozhovory. Herečka Lucie Trmíková je tváří letošního ročníku Divadelní Flory

Kompletní program Divadelní Flory naleznete ZDE.

ŠEPOTY A VÝKŘIKY | SCHREIE UND FLÜSTERN
"Stalo se již tradicí, že v posledních letech uzavíráme produkci pod jeden svorník, tím letošním jsou Šepoty a výkřiky," prozradil ředitel a hlavní dramaturg festivalu Divadelní Flora Petr Nerušil s tím, že inspirací k letošnímu mottu byl jednak Bergmanův film, pak také představení německého souboru, a vlastně mu svou povahou a náplní odpovídá celý program 23. ročníku divadelní přehlídky.

Festivalový program orámuje hostování renomovaných německých souborů – vůbec poprvé do Olomouce dorazí drážďanská činohra a legendární Berliner Ensemble. Expresivních 9 dní vzhůru (9 Tage wach) Staatsschauspiel Dresden na konci loňského roku několik týdnů dominovalo žebříčku prestižního serveru nachtkritik.de, adaptace Grassova Plechového bubínku (Die Blechtrommel) uměleckého šéfa jednoho z nejrespektovanějších evropských divadel, Olivera Reeseho, zase patří k nejpůsobivějším německým inscenacím posledních let. Exkluzivní menu připravují pro Floru mnichovští nezávislí tvůrci, kteří ve spolupráci s hereckými lídry tamního Residenztheateru uvedou na konci festivalu hned dvě světové premiéry – scénický komentář Trumpovy knihy The Art of the Deal a komorní autorský titul Šepoty a výkřiky (Schreie und Flüstern). Simona Vičarová, hlavní produkční Divadelní Flory, která má na starosti komunikaci s německými soubory, uvedla: "To, že se podařilo domluvit hned dvě světové premiéry, které se v rámci festivalu odehrají, považujeme za obrovský úspěch a moc si toho vážíme."

České divadlo budou v Olomouci, společně s experimentující Kolonií (One night stand/up! - mimochodem podle Petra Nerušila jedno z nejlepších představení, které u nás loni vzniklo), Divadelním spolkem Jedl (Pustina – Reynek – Soukromé rozhovory), pod nímž jsou podepsáni Jan Nebeský, David Prachař a Lucie Trmíková, či nastupující generací divadelníků pražské KALD DAMU (Prodaná nevěsta – Press paradox), reprezentovat přední tuzemské ansámbly – Divadlo pod Palmovkou (Faust), Dejvické divadlo, které nabídne velmi zajímavou podívanou – citlivě vystavěnou společensky angažovanou hru Vražda krále Gonzaga, Divadlo Na zábradlí (Persony – příp. uvedení jiného titulu DNz, momentálně se řeší práva) nebo brněnské HaDivadlo (Maloměšťáci). Operní (Così fan tutte) i činoherní (Nebezpečné známosti) produkci představí na Floře olomoucké Moravské divadlo, svůj nejnovější repertoárový titul Opuštěná společnost pak poprvé uvede partnerské Divadlo na cucky. Představení slibuje silný zážitek. "Troufám si tvrdit, že Opuštěná společnost, jejíž předlohou byla stejnojmenná kniha Erika Taberyho, bude velkou událostí nejen pro naše divadlo, ale pro celý festival i nad jeho rámec," uvedl ředitel Divadla na cucky Jan Žůrek. 

"Je skvělé, že osobní i společenská témata festivalových inscenací vedle kvalitních a sehraných souborů artikulují silné interpretační osobnosti. Kromě festivalem nejvíc vytížených českých hereček Lucie Trmíkové a Markéty Dvořákové se na Floře představí charismatické hvězdy mnichovské a berlínské činoherní scény – Franz Pätzold, Aurel Manthei a Nico Holonics. Vidět všechny tři – během tří dnů – na české divadelní přehlídce ve třech různých inscenacích, navíc dva z nich dokonce ve světové premiéře, považuji v kontextu tuzemského divadla za mimořádnou a stěží opakovatelnou událost," popsal Nerušil.

Tail Language

Foto: Divadelní Flora

FOKUS: KOREA
Performativní programová linie Divadelní Flory se letos zaměří na současný korejský tanec. Reprezentativní, exotická platforma Fokus: Korea představí na olomouckých scénách kvarteto inscenací (A Silver Knife – Tail Language – Green Eye – Complement) špičkových choreografů a tanečníků. "Pohled do dění na korejské taneční scéně bude prvním výrazným krokem Flory mimo evropský kontinent. Festival navštíví výjimeční choreografové a tanečníci, kteří patří k reprezentantům progresivních proudů současného korejského tance s četnými mezinárodními ohlasy. Na jednotlivá představení budou navázány diskuze a připraveny budou také dva workshopy, které proběhnou v baletním sále Moravského divadla Olomouc, tedy v tom nejlepším možném prostředí," sdělil dramaturg taneční programové sekce Jan Žůrek, jenž navštívil taneční festivaly v Koreji a na výběru představení pro Divadelní Floru se významně podílel, a doplnil: "Asijské taneční umění je zkrátka fascinující a bude velkým zážitkem.

REŽIE: INGMAR BERGMAN
Divadelní Flora nabídne také retrospektivu Ingmara Bergmana. Kolekci šesti klíčových snímků (Lesní jahody – Mlčení – Persona – Šepoty a výkřiky – Scény z manželského života – Podzimní sonáta) ikony světové kinematografie, jejichž projekce budou probíhat ve filmovém sále Konviktu (Umělecké centrum Univerzity Palackého), doplní nejnovější dokument německé režisérky Margarethy von Trotta Hledání Ingmara Bergmana a přednáška filmové historičky a publicistky Stanislavy Přádné.

Šepoty a výkřiky

Foto: Divadelní Flora

BESEDY, KONCERTY & FLORALAB
" Po takřka všech produkcích bude následovat beseda, která se zejména v posledních ročnících stala mezi diváky velmi populární částí programu. Jsme rádi, že si tvůrci představení najdou v nabytých programech čas a navštíví Olomouc. Diskutovat s diváky a zároveň poznat festival, o němž se hovoří už i v zahraničí, a poznat Olomouc je pro ně nesmírně důležité a toho si vážíme," prozradil Petr Nerušil a s úsměvem doplnil: "Pochopitelně nás to stojí nemalé úsilí a ve výsledku jsou s tím spojené i jisté náklady, na druhou stranu pro festival už je jen jejich touha k nám dorazit nesmírně prestižní."

Kromě stále populárnějších besed s tvůrci a interprety inscenací hlavního programu pozve Flora na řadu hudebních produkcí české i německé provenience, nebudou chybět ani dětská představení, na která je volný vstup, již zmíněné taneční workshopy a další doprovodné aktivity. Třetím rokem bude součástí festivalu edukativní česko-slovenský program FloraLab určený vysokoškolským studentům uměleckých a uměnovědných oborů z Prahy, Brna, Olomouce a Bratislavy.

Vražda krále Gonzaga

Foto: Divadelní Flora

"Věřím, že inspirativní ozvěna festivalového leitmotivu bude intenzivně rezonovat na všech festivalových jevištích a že křehké, intimní herecké zpovědi i naléhavé, často až apelativně laděné výpovědi budou publikum zneklidňovat i dojímat, vyburcují je z letargie, podnítí jeho obrazotvornost a zjitří jeho senzitivitu," uvedl závěrem Petr Nerušil.

Vstupenky na festival Divadelní Flora seženete ZDE nebo na pokladně Moravského divadla. Budou v předprodeji od 15. dubna od 09:00.