Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadelní Flora má za sebou dvaadvacátý ročník. Festival přilákal přes osm tisíc návštěvníků

Kultura

21.5.2018

Autor: red

Představení inscenace Antigona Slovenského národného divadla zakončilo v neděli večer v Olomouci 22. ročník mezinárodního festivalu Divadelní Flora. Nabídl na osm desítek akcí a přilákal více než osm tisíc diváků.

Macbeth Macbeth Foto: Jan Procházka
Nenávist Nenávist Foto: Jan Procházka
Šapitó Šapitó Foto: Jan Procházka

"Mám radost, že se na festival mnohem masivněji než v předchozích letech vydali inscenátoři a zástupci celé řady divadel. Flora jim umožnila vzájemnou výměnu názorů, stejně jako divákům s účinkujícími v rámci stále více oblíbených besed po představeních," uvedl ředitel festivalu Petr Nerušil. Podle jeho slov vzbudily některé tituly skutečně vášnivé diskuze. V programu Divadelní Flory byla stejně jako v minulých ročnících zastoupena jak činoherní představení, tak současný tanec a performativní umění s fokusem na tvůrce z visegrádských zemí. Bohatý byl i doprovodný program, skládající se z koncertů, večerních DJských setů, pohádek nebo knižní výstavy. Jedno odpoledne patřilo také handicapovaným tvůrcům.

Jánošík Jánošík Foto: Jan Procházka

S netradiční formou současného divadla – lecture performance – seznámila diváky významná osobnost nezávislé německé scény, performer, režisér a vizuální umělec Rabih Mroué, který měl v Olomouci zároveň prezentaci své tvorby. "Moc se mi váš festival líbí, skvělí lidé, krásné město," zhodnotil krátce svůj pobyt Rabih Mroué. A souhlasil s ním mimo jiné i Miloslav König, držitel ocenění Herec roku (Cena české divadelní kritiky), kterého mohli festivaloví návštěvníci vidět na jevišti celkem pětkrát – z toho jednou jako hudebníka, když představil svou autorskou tvorbu. "Divadelní Floru vnímám jako prestižní český festival. Jsem rád, že tady můžu hrát, je to pro mě čest," svěřil se König, který byl zároveň tváří propagace letošního ročníku. "Vím, že je složité získat finance, díky kterým si můžete dovolit luxus zvaní výborných inscenací. Také je na to potřeba mít podporu, ať už města nebo kohokoliv jiného. Floře bych přál, aby měla tenhle komfort a tím si mohla udržet i svobodu ve svém fungování," uzavřel König.

Veškeré informace z festivalu včetně fotografií naleznete zde →.

red

Reklama

Bricks 4 Kidz Olomouc

Katalog firem » Zábava, volný čas » Dětské organizace

Jsme organizace Bricks 4 Kidz, která jako pobočka mezinárodního vzdělávacího konceptu působí v Olomouci a blízkém okolí. Poskytujeme vzdělávací a zábavné aktivity s oblíbenými kostkam...