Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 13.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadelní Flora letos definitivně nebude

Zprávy z regionu

15.10.2020

Autor: red

Festival Divadelní Flora měl letos velkolepě proběhnout na jaře. Kvůli koronaviru se osekaný program přesunul na podzim, před pár týdny byl představen inovovaný program. Vzhledem k aktuální situaci je ale jasné, že festival nebude moci proběhnout ani v novém termínu. Pořadatelé proto letošní ročník definitivně zrušili.

Odložený festival měl proběhnout od 10. do 16. listopadu. Vzhledem k nepříznivému vývoji situace předprodej vstupenek ještě nezačal, pořadatelům tedy aspoň odpadla starost s jejich vracením.

"Vzhledem k současné situaci jsme  se rozhodli – bez ohledu na další vývoj případných vládních restrikcí či uvolnění – letošní přehlídku definitivně zrušit," konstatoval dnes ředitel festivalu Petr Nerušil. Dvacátý čtvrtý ročník jednoho z největších tuzemských festivalů měl původně proběhnout již v polovině května, jeho organizátoři posléze připravili týdenní program v alternativním listopadovém termínu.

"O zrušení květnové Flory jsme informovali hned poté, kdy byli v České republice první nakažení, ačkoli si tehdy spousta lidí myslela, že je to předčasné a festival byl navíc kompletně připraven. Teď jsme váhali déle – hlavně proto, že jsme napodruhé nechtěli zklamat kolegy z divadelní branže, kteří se do Olomouce těšili už velmi dlouho. Jsme v identické situaci. Program se všemi podrobnostmi je na webu, celá organizace dotažena, čekali jsme jen na zahájení předprodeje vstupenek, které jsme odsouvali na nejzazší možný termín… Je sice fakt, že překopání původních plánů a několikaměsíční práce na alternativním listopadovém programu, který měl odstartovat 10. listopadu, nás stála hodně energie, ale vzhledem k situaci, která je teď podstatně horší než na jaře, nám přijde tohle rozhodnutí jako jediné možné," vysvětlil Nerušil.

Stále je téměř měsíc do listopadového termínu, kdy měla Divadelní Flora začínat, přesto se rozhodli pořadatelé pro tento krok již nyní. "Nebylo nač čekat, protože nyní jsme ještě schopni ušetřit peníze za propagaci, cestovné, autorská práva, různé formy záloh a především jsme chtěli dát s předstihem avízo všem, kdo jsou na festivalu zainteresováni. Stovky lidí, včetně různých partnerských organizací, se tak nemusí fixovat na náš termín a mohou, byť v rámci omezených možností, plánovat jiné aktivity. Přijde nám férové nenapínat je až do začátku listopadu a taky důležité vyslat signál všem, kteří mají tendenci epidemiologickou situaci bagatelizovat. Zrušení akce tak anoncujeme bez ohledu na další omezení či uvolnění ze strany vlády, protože si myslíme, že je nesmyslné zvát v polovině listopadu na velký festival našeho typu ve chvíli, kdy zaznívají rozumné a pochopitelné výzvy k maximálnímu omezení sociálních kontaktů. Včera jsme naše rozhodnutí konzultovali s ministrem kultury a vedením olomoucké radnice a všichni je podpořili jako rozumné," uvedl Nerušil.

Divadelní Flora se pro letošní rok definitivně ruší. "Buďte ohleduplní, solidární a trpěliví, ať se můžeme potkat v květnu," vzkazují divákům organizátoři.

Již nyní si ale můžete do kalendářů poznačit nové datum. Když všechno půjde dobře a bude příznivá situace, uskuteční se Divadelní Flora v klasickém jarním termínu, tedy od 12. do 23. května 2021. Diváky teď zajisté zajímá, zda na jaře uvidí také program, o který letos přišli... "Květnový program jsme chystali paralelně s přípravami listopadové Flory, teď se reálie opět proměnily… Jsme v intenzivním kontaktu se všemi, kteří měli do Olomouce dojet. I když dojde k nějakým redukcím a změnám, je pravděpodobné, že většinu titulů se přenést podaří. Jestliže se budeme v dlouhodobějším horizontu chovat nesobecky, solidárně a ohleduplně vůči svému okolí, věřím, že se s většinou hostů, kteří u nás měli být nejen v listopadu, ale i v původním květnovém termínu, za půl roku ve zdraví potkáme. A kolegům z divadelní branže přejeme pevné nervy i zdraví," dodal závěrem Nerušil.