Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 10.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jánošík, Nenávist i špičkový maďarský tanec. Podívejte se, na co všechno můžete zajít během Divadelní Flory

Kultura

3.5.2018

Autor: Zuzana Doleželová

Festival Divadelní Flora vypukne už 10. května. Dvaadvacátý ročník mezinárodní nesoutěžní přehlídky nabídne 29 představení v hlavním programu, dohromady pak – na dvanácti místech v Olomouci – přes osmdesát akcí. Do univerzitního města dorazí divadelníci z devíti zemí. Podívejte se, co byste si neměli nechat ujít. Víme, na co ještě zbývají lístky...

"Více než polovina produkcí z hlavního programu je nyní téměř nebo zcela vyprodaná, průběžně se ale uvolňují vstupenky z nevyzvednutých rezervací. Doporučujeme tedy sledovat předprodej, web a facebookový nebo instagramový profil festivalu, kde přinášíme nejaktuálnější informace. Stále však máme k dispozici vstupenky na několik výjimečných titulů a vyberou si příznivci nejen činoherního divadla - nabídka je pestrá," láká mluvčí festivalu Zdeněk Vévoda.

Nylon Jail - 10. 5. 20:30 / Konvikt - parkán

"Na jedné straně syrové kytary a vlivy zemitého country, na straně druhé elektronické plochy a barvité samply tvořily neotřelé, elektrizující spojení. Spolu s autentickou energií vzniklo spojení, které nadchlo nejen řadu hudebních publicistů (cena Vinyla v kategorii Objev roku, nominace na žánrového Anděla), ale i široké publikum," tak zní anotace k téhle olomoucké partě, která však velmi brzy po svém úspěchu skončila. Teď se v rámci festivalu představí po třech letech, proměněná jak personálně, tak i hudebně. 

Vstupenky stojí 150 korun a seženete je tady.

Adrienn Hód: SOLOS (Hodworks Budapešť) - 11. 5. 16:00; 12. 5. 14:00 / Dům u parku

Série sólových výstupů kmenových členů hvězdné budapešťské formace, vyvolávající řetězové emoce. Čeká vás variabilita žánrů i mikropříběhů bezprostředně atakujících publikum. Tohle jedinečné představení není typickým vystoupením tanečníků, ale společným příběhem performerů a diváků. Zážitek zaručen!

Vstup je 180 korun. Lístky seženete zde.

Solos Solos Foto: Archiv pořadatele

Clara Furey & Peter Jaško: UNTIED TALES - 11. 5. 20:00 / S-klub

Návštěvníci se mohou těšit na temné představení o setkání s neviditelnou silou. Putování neprozkoumanou, halucinogenní krajinou, v níž existuje i to, co na první pohled nevidíme… Jedná se o poetický projekt slovenského rodáka a kanadské tanečnice a hudební experimentátorky. 

Vstupenky za 200 korun pořídíte tady.

Mathieu Kassovitz: NENÁVIST - 12. 5. 17:00 / Moravské divadlo

Radikální komedie o lidech, kteří se rozloučili s přísliby osvícené, demokratické, tolerantní a spravedlivé společnosti. Inscenace režiséra Linuse Koeniga získala Hlavní cenu festivalu Hessische Theatertage 2017. Zajímavý tip.

Vstupenky pořídíte zde.

Nenávist Nenávist Foto: Archiv pořadatele

Jakub Lewandowski: MELANCHOLIA - 14. 5. 17:00; 15. 5. 12:30 / Konvikt - Divadlo K3

Jedná se o druhou část volného triptychu choreografa Jakuba Lewandowského pro tři tanečnice (tančí Kinga Duda, Sylwia Hefczyńska-Lewandowska a Dominika Wiak) hledající odpověď na otázku: Lze zažít štěstí v osamělosti?

Lístky koupíte za 150 korun tady.

Mária Rázusová-Martáková: JÁNOŠÍK - 15. 5. 19:30 / Moravské divadlo

Konceptuální představení v režii Rastislava Belleka řeší klíčové morální a politické otázky dnešní doby. Čeká vás intelektuální výpověď o jednom národním fenoménu i vizuálně skvostná mozaika silných scénických obrazů. Na Jánošíka byste do Moravského divadla měli zajít.

Vstupenky koupíte tady.

Jánošík Jánošík Foto: Archiv pořadatele

Rita Góbi: VOLITANT (Góbi Dance Company) - 16. 5. 17:30; 17. 5. 16:00 / Konvikt - Divadlo K3

Výbušné sólo špičkové maďarské tanečnice intenzivně napojené na robotický hudební doprovod (Dávid Szegö) vychází z Morseovy abecedy. O tom, že stojí za to se na představení vypravit, svědčí fakt, že tato minimalistická, dynamická performance byla oceněna na festivalu 10 Sentidos ve Valencii a také byla zařazena do prestižního evropského výběru Aerowaves Twenty18.

Vstupné je 140 korun. Lístky koupíte tady.

Henrik Ibsen: EYOLF - 17. 5. 17:30 / Moravské divadlo

Méně uváděná, pozdní Ibsenova hra ve scénicky úsporné reflexi Ivana Buraje. Inscenace Eyolf brněnského HaDivadla je pozoruhodná tím, jak emotivně v ní působí strohé, úsporné, nepatetické a v mnohém "nedivadelní" herectví.

Vstupenky koupíte tady.

Eyolf Eyolf Foto: Archiv pořadatele

Milan Herich: A SOLO FOR MR. FOLK - 18. 5. 14:00; 19. 5. 14:30 / Konvikt - Divadlo K3

Představení je tvůrčí fúzí nonkonformního zakladatele Les SlovaKs Dance Collective a venezuelského světoběžníka Davida Zambrana, který je režisérem. Přetavuje slovenský folklor do současné taneční formy, jež komunikuje s pop kulturou, surrealismem i expresionismem. Zajímavý počin.

Lístky stojí 150 korun a seženete je tady.

Rabih Mroué: PÍSEK V OČÍCH - 20. 5. 15:30 / S-klub

Libanonský režisér, herec, dramatik, vizuální umělec a představitel politického a dokumentárního divadla Rabih Mroué ve svém poněkud netradičním představení zkoumá "politiku obrazu" islamistických náborových filmů, jež cíleně pracují s formátem a stylem videí populárních mezi mladými lidmi. Ve své "neakademické lekci", jež má formu jakési multimediální přednášky, zároveň demaskuje jejich podstatu. 

Vstupenky vás přijdou na 200 korun. Koupíte je zde.

Veškeré informace o festivalu Divadelní Flora naleznete na webu. Po každém představení se můžete těšit na besedu s tvůrci nebo představiteli.

Autor článkuZuzana Doleželovádolezelova@olomouc.cz

Zuzana Doleželová