Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Schovejte se s dětmi před sychravým počasím: vybrali jsme pro vás nejlepší dětské herničky v centru Olomouce

Tipy a názory

16.10.2019

Barbora Sísová

Ať chceme, nebo ne, jednou to bohužel přijít muselo. Je tady podzim. Což pro děti (a také jejich rodiče) znamená jediné – dřív nebo později skončí chození po hřištích a pískovištích a dětská zábava se tak bude muset přesunout do vnitřních prostorů. Naštěstí nemusíte zoufat, v Olomouci se nachází spousta herniček, které nabízí zázemí jak dětem, tak jejich rodičům. Ti si zde mohou v klidu posedět, dát si například kávu nebo něco malého k snědku. V některých hernách dokonce nemusíte vůbec být, děti vám zde od určitého věku pohlídají. Dnes společně nakoukneme do několika herniček, které se nacházejí v centru města a jeho bezprostředním okolí. Konkrétně jsme pro vás vybrali Človíčkov v Galerii Moritz, Mraveniště ve Smetanových sadech, Bambuli v Šantovce a Valeri Cafe na Masaryčce. Teď už je jen na vás, kterou z nich si oblíbíte.

Človíčkov

Adresa: Galerie Moritz, 8. května 24, Olomouc
Otevírací doba: pondělí–neděle: 9:00–19:00
Cena: 59 Kč / dítě (celý den, ale nelze hernu opustit)  
Více informací: http://www.clovickov.cz/pobocky/olomouc-galerie-moritz/

Přímo v centru města v nejvyšším patře Galerie Moritz se nachází oblíbená herna Človíčkov. Přestože svými rozměry není příliš velká, zvláště menším dětem nabízí vše, co potřebují k tomu, aby se potřebně zabavily. Najdou zde skluzavku, která končí v kuličkách, trampolínu, plastový domeček i kuchyňku nebo dětský obchod. Samozřejmostí jsou nejrůznější odrážedla, z nichž nejoblíbenější jsou velká autíčka Little Tikes. Hrací prostor je oddělen od odpočinkové části pro rodiče, kteří si zde mohou objednat kávu, palačinky, vafle nebo pizzu. Nevýhodou je, že součástí herničky nejsou toalety, a tak i s dětmi musíte na veřejné záchody v Galerii Moritz. Cena za dítě je 59 korun a v herně můžete pobýt, jak dlouho se vám zachce, takže nemusíte nervózně sledovat hodinky, jestli stíháte, nebo už načínáte novou hodinu. Pokud však hernu jednou opustíte (nebojte, záchod je povolen), musíte vstup zaplatit znovu.

Foto: Barbora Sísová

Mraveniště

Adresa: U Botanické zahrady 4, Olomouc
Otevírací doba: pondělí–pátek: 15:00–19:00, sobota: 14:00–19:00, neděle: 14:00–18:00
Cena: 1 hodina: 35 Kč, další 1/2 hodiny: 18 Kč, děti do 1 roku a dospělý doprovod zdarma
Více informací: http://www.herna-mraveniste.cz/

Kousek od centra, v těsné blízkosti Rudolfovy aleje, se nachází herna Mraveniště, kterou mají rodiče i děti rádi především kvůli neformálnímu, domácímu prostředí. Na své si zde přijdou jak větší děti, tak úplná mrňata. Je tu speciální koutek pro miminka, kde mají maminky k dispozici například postýlku, vibrační lehátko nebo spoustu nejrůznějších chrastítek. Starší děti pak ocení důmyslnou prolézací dráhu nad hlavami všech přítomných. Součástí je také velká trampolína a domeček s velkou kuchyňkou i posezením. I tady mají děti k dispozici nejrůznější odrážedla, houpací koně. Obzvlášť děti ocení, že mohou využít malé záchůdky a umyvadla, takže pro některé z nich je i toto příjemná atrakce. Vzhledem k tomu, že herna má otevřeno pouze odpoledne, tak zde žádné velké jídelní menu nehledejte, hlady vás však umřít nenechají. V nabídce jsou nejrůznější tousty nebo palačinky. Vstup do herny platí pouze děti, a to od jednoho roku. Za jednu hodinu zaplatíte 35 korun, za další půlhodinu pak 18 korun.

Foto: Barbora Sísová

Valeri cafe

Adresa: Masarykova třída 889/3, Olomouc
Otevírací doba: pondělí–pátek: 9:00–19:00, sobota–neděle: 10:00–19:00
Cena: 50 korun / celý den (lze se i vrátit), 25 korun při objednávce poledního menu
Více informací: https://valericafe.cz/

Pokud vás název zarazil a čekáte, že v Olomouci vznikla nová hernička, nejspíš vás trochu zklameme. Tato dětská herna se totiž nachází na místě bývalého Beauty cafe, vedle Restaurace M Trojka na Masaryčce. Dominantou herny je velká prolézací plocha se skluzavkou, která končí přímo v kuličkách. Oproti bývalému Beauty cafe zde děti najdou mnohem více hraček, včetně malé trampolíny nebo plastového domečku. Holčičky si vyhrají s panenkami, kuchyňkou nebo domečkem pro panenky, kluci tu mají k dispozici ponk s nářadím, parkovací dům a spoustu autíček. Pro malé milovníky železnic je zde k nakouknutí také model železnice. Rodiče si tu mohou vychutnat domácí dorty, tiramisu, palačinky nebo vafle. Navíc si můžete po celý den objednat jakékoliv jídlo ze sousední restaurace M Trojka, jako například lahodnou svíčkovou nebo tatarák. Od pondělí do pátku máte od 11:00 do 15:00 na výběr z několika poledních menu a k meníčku máte jako bonus vstup do herny pouze za 25 korun. Takže nejenže si vychutnáte skvělý oběd, ale dokonce v naprostém klidu. Děti od jednoho roku zaplatí 50 korun a mohou si zde hrát celý den, případně se i opakovaně vrátit. Výhodou je také velký prostor pro zaparkování kočárků, kde jsou k dispozici také zamykatelné skříňky na vaše cennosti.

Foto: Barbora Sísová

Bambule Šantovka

Adresa: Galerie Šantovka, Polská 1 (2. poschodí)
Otevírací doba: každý den: 9:00–21:00
Cena: 1–60 minut: 70 Kč, 61–90 minut: 105 Kč, 91–120 minut: 140 Kč, 121–150 minut: 175 Kč, 151–180 minut: 210 Kč. Za každou další započatou hodinu je účtována částka 140 Kč. Doprovod platí také 70 korun.

Velmi praktickou polohu má dětský koutek Bambule v Galerii Šantovka, která se nachází kousek od centra, takže zatímco vám budou hlídat vaše dítko v dětském vesmírném ráji, vy můžete vyrazit na nákupy po Šantovce. Jedinou podmínkou je, aby vaše dítě mělo minimálně tři roky, bylo samostatné a naprosto zdravé. Pak si zde může užít prolézací konstrukce, skluzavky, kuličky či velké míče. Pro milovníky stavebnic jsou tu lego i duplo stolečky, milovníci vlaků zase ocení několik dřevěných vláčkodráh, kde nechybí zajímavé železniční doplňky.

Foto: Barbora Sísová

Kromě tohoto vesmírného koutku pro větší děti zde zhruba před rokem vznikl také nový koutek určený právě pro potřeby nejmenších dětí. Oba koutky jsou od sebe odděleny menší chodbou, takže malé děti s těmi většími téměř nepřijdou do styku. K dipozici mají skluzavky, kuličky, velké míče nebo několik odrážedel. Děti do tří let sem však mohou pouze v doprovodu dospělé osoby, která rovněž zaplatí za vstup 70 korun. S nějakým relaxem u kávy a dortíku však příliš nepočítejte, stolečky jsou pouze před vstupem do recepce, odkud však vůbec nevidíte na vaše děti.

Foceno v dětské herně Bambule v Galerii Šantovka

Foceno v dětské herně Bambule v Galerii Šantovka

Foto: Barbora Sísová

Kavárna V lese

Adresa: Žerotínovo náměstí 152/3, Olomouc
Otevírací doba: pondělí–pátek: 9:00–19:00, sobota–neděle: 10:00–19:00
Cena: 50 korun (celodenní vstup, na který se lze i opakovaně vrátit)
Více informací: https://www.facebook.com/kavarnavlese/

Velice příjemná kavárna pro rodiče s dětmi je Kavárna V lese, kde se nachází spousta dřevěných hraček s prvky Montessori. Kavárna je rozdělena na dvě části, v první části u baru si mohou klidně posedět ti, kteří sem vyrazili bez dětí, nebo mají to štěstí, že už nemusí na své děti příliš dohlížet a mohou se v klidu věnovat své společnosti či šálku kávy. V druhé části se nachází rozsáhlý dětský koutek s obrovským množstvím překrásných dřevěných hraček, které se narodily stejně jako většina dětských návštěvníků v České republice. Na první pohled prcky bezesporu zaujme houpací prkno utukutu nebo zvukostrom, u kterého děti vydrží opravdu dlouho, což můžu potvrdit i z vlastní zkušenosti. Pro holčičky je tu krásná dřevěná kuchyňka a pro kluky zas dřevěné nářadí nebo autodráha. Kromě hraček tu najdete také obyčejné zrcadlo, krabici se šiškami nebo Montessori aktivity board obsahující vše, co děti zajímá v běžném životě, jako je například vypínač světla či klika od okna. Unavení rodiče rozhodně ocení také několik odpočinkových zón. Pokud vašemu dítěti byl už jeden rok, zaplatíte za vstup do herničky 50 korun. Tento vstup je však celodenní, a tak se sem můžete několikrát vrátit. K dispozici jsou také jídelní židličky a přebalovací pult. Kromě bohaté nabídky káv, limonád a úžasných domácích dezertů je pro vás každý den kolem oběda připravena také polévka a jedno vegetariánské jídlo. Trochu horší je to tady s parkováním kočárků, ale znáte to, dobrých lidí se vždycky vejde. :-)

Foto: Jan Procházka