Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pirátská loď, vlak i půjčovna odrážedel. Vezmeme vás na nejzajímavější dětská hřiště v Olomouci

Tipy a názory

27.5.2019

Autor: Barbora Sísová

Jarní počasí maminky s dětmi prostě milují. Konečně můžete vyrazit na delší dobu na čerstvý vzduch a jste spokojena vy i vaše dítě. Mají vaše děti rády skluzavky, nebo se vydrží nekonečně dlouho houpat na houpačce či se hrabat v písku? Vezmeme vás na ta nejzajímavější hřiště, která se v Olomouci nacházejí, a vy si můžete vybrat to, které nejvíce vyhovuje potřebám vašich malých objevitelů.

Pirátská loď na Šantovce

Asi největší oblibě nejen místními, ale i mimoolomouckými dětmi se těší pirátská loď, která se nachází před Galerií Šantovka. Přijdou si zde na své jak mrňata, která se ještě plazí, tak puberťáci. Dominantou je velká loď plná prolézaček a skluzavek, která dětem nabízí spoustu prostoru nejen nahoře, ale i dole v podpalubí. V případě menších dětí je však potřeba asistence rodiče. Ale to zdaleka není vše. Je zde i otevřené pískoviště, kde si děti mohou tahat písek kbelíky, několik houpaček, malá trampolínka nebo mini loď určená pro ty nejmenší prcky. Poblíž je také bufet, kde si za hezkého počasí můžete s dětmi dát zmrzlinu, párek v rohlíku nebo něco k pití. Výhodou je také povrch, který je po dešti rychle suchý, takže sem můžete vyrazit i po jarním deštíku. Což se letos docela hodí. Větší děti ocení trampolínu, motokáry či venkovní posilovnu, které se nachází hned vedle dětského hřiště.   

Smetanovy sady

Neméně oblíbené je také hřiště přímo v srdci olomouckého parku Flora. Ve Smetanových sadech kousek od Rudolfovy aleje se nachází ohraničené hřiště, kterému vévodí skluzavka. K té se dá dostat pouze pomocí lan, takže bohužel není vhodná pro ty úplně nejmenší. Ale nebojte se, i ti si zde přijdou na své. Mohou se vyřádit na pískovišti nebo na některé z houpaček. Všude kolem jsou navíc drobné kamínky, se kterými se dá užít také spousta legrace. Takže nezapomeňte - lopatky, kyblíčky a nakládací auta s sebou.

Čechovy sady

Pro milovníky klasických houpaček je ideální hřiště v Čechových sadech, které se nachází blízko tramvajové zastávky Palackého. Pro děti je k dispozici hned pět houpaček, které jsou umístěny dokola tak, aby na sebe děti navzájem viděly, takže se vydrží houpat (ne)skutečně dlouho. A velký úspěch má také místní pískoviště, které je od zbytku hřiště oddělené brankou, takže vám děti neutečou na žádnou jinou atrakci. Součástí je také malý kolotoč nebo skluzavka a hned vedle je také venkovní posilovna.  

Botanická zahrada a Rozárium

Chcete, aby si vaše děti nejen hrály, ale taky se vzdělávaly? Pak doporučujeme navštívit Botanickou zahradu a Rozárium. Vaše děti se zde seznámí pomocí nejrůznějších edukačních panelů s rostlinami či stromy, a navíc si mohou užít i pořádnou zábavu. Je zde nejen skluzavka, ale třeba také domeček, houpačky nebo kolotoč. Výhodou je také to, že se celé dětské hřiště nachází v příjemném stínu, takže se zde dá trávit čas i v horkých letních dnech. 

Něco málo pro děti najdete také v Rozáriu, kde se děti mohou vyřádit například na houpačkách ve tvaru zvířátek. Příjemným zpestřením je také bufet, kde si můžete koupit limonádu, nanuky, ale třeba také pivo. V letních měsících si můžete zvlažit nohy v malých brouzdalištích nebo využít opalovacích lehátek, k dispozici je také toaleta a umyvadla, což se také hodí.

Hřiště u ZŠ a MŠ Rooseveltova

Skrytá perla pro děti se nachází na zahradě ZŠ Rooseveltova, která je kousek od Velkomoravské. Hřiště můžete využít ve všedních dnech  pouze odpoledne od 15:00, o víkendech či letních prázdninách pak po celý den od 9:00 do 19:00. Na rozlehlé stinné zahradě se vaše děti skvěle vydovádí, ať už na skluzavce, průlezkách či pískovišti nebo s míčem na hřišti. Výhodou je, že si zde můžete vypůjčit spoustu sportovního náčiní, od míčů, koloběžek a odrážedel, až po autíčka, kyblíčky či bábovičky.

Hřiště před ZŠ Nedvědova

Na Šantovce děti mohou řádit na pirátské lodi, na hřišti před ZŠ Nedvědova zase na malém vláčku, který děti zkrátka milují. Mají zde k dispozici skluzavku, točící válec nebo kamínky, kde si mohou hrát. Zklamané však budou děti klasického pískoviště nebo houpaček.

Fotbalové hřiště Slavonín

Kompromis mezi dětským hřištěm a dětským hřištěm s hospůdkou nabízí fotbalové hřiště Slavonín. Děti zde mají k dispozici velké množství atrakcí, rodiče mohou koukat na fotbal nebo si koupit pití, grilovanou makrelu či nějakou dobrůtku z udírny. Vydovádět se mohou na poměrně velké ploše, kde se nachází například skluzavka, lanová pyramida, kolotoč, pískoviště nebo oblíbená lanovka, na které se vyřádí především starší děti.

Michalské stromořadí 

Pokud máte děti rozdílného věku, pak by vás mohlo zaujmout hřiště Michalské stromořadí, které se nachází v Bezručových sadech, kousek od centra města i Šantovky. Takže pokud si potřebujete něco zařídit, je toto místo ideální pro hlídání vašich dětí. Na své si zde přijdou jak malé děti, tak i ty větší. Ti menší mají k dispozici ohraničený prostor, kterému dominuje skluzavka, houpačky i oblíbené pískoviště. Pro větší děti jsou za "ohrádkou" umístěny mnohem důmyslnější prolézačky, které ve městě jen tak nenajdete...   

Dětská hřiště mimo Olomouc

Před návštěvou nebo po návštěvě zoologické zahrady na Svatém Kopečku se můžete se svými dětmi zastavit na hřišti, které se nachází přímo před vstupem do zoo. Dominantou tohoto lesního hřiště je dřevěný hrad, z něhož vybíhají do všech světových stran můstky a oblíbená lanovka. Mezi další herní prvky patří zvířecí doplnění zoologické zahrady (jako je houpačka žirafa, kobří průlezka, ptačí hnízdo). Oblíbené je také hřiště ve Skrbni, kam si se svými dětmi můžete udělat výlet vláčkem. Kromě hlavního nádraží můžete přistoupit kdekoliv na trati - Smetanovy sady - Nová ulice Olomouc-město a za pár minut vystoupíte přímo u dětského hřiště. Není zde nic neobvyklého - skluzavka, houpačky, kolotoč nebo lanovka. Ale je to příjemná změna, navíc spojená s jízdou vláčkem, kterou děti zpravidla milují.