Reklama

Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert, venku je 23.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Deset tisíc kroků a Do práce na kole. Začněte jaro aktivně a zapojte se do kampaně na podporu zdravého pohybu

Zprávy z regionu

26.3.2023 aktualizováno 3.4.2023 08:00

Autor: red

Duben i květen aktivně a udržitelně. Olomouc se na jaře zapojuje hned do dvou celostátních kampaní na podporu aktivní mobility a zdravého pohybu. Do výzev 10 000 kroků i Do práce na kole se mohou zapojit týmy i jednotlivci.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Dubnovou výzvu 10 000 kroků opět vyhlašuje Partnerství pro městskou mobilitu ve spolupráci s městem. Cílem je vyzdvihnout chůzi jako nejpřirozenější pohyb člověka. Chodecká a běžecká výzva startuje v dubnu, ale už teď se do ní mohou zájemci a týmy registrovat na www.desettisickroku.cz. A co vlastě účast ve výzvě obnáší? "Prakticky nic, co byste už nedělali, jen tomu můžete dát přidanou hodnotu. Chodíte. Chodíte do práce, chodíte v práci, chodíte z práce či po práci. Počítají se všechny kroky za celý den, co ujdete či uběhnete. Potřebujete mít jen chytré hodinky nebo chytrý náramek či aplikaci typu Strava či Zdraví ve vašem chytrém telefonu a všechny kroky, které přes den nachodíte, buď vkládáte na našem portálu, a nebo ještě lépe, stáhnete si zdarma naši aplikaci, spárujete si ji s výše uvedeným a vaše kroky se vám budou nahrávat automaticky," vysvětluje Jiří Kučka z organizačního týmu.

Podpora aktivního pohybu a zdravého životního stylu Olomoučanů je jednou z priorit města. Účast v chodecké a běžecké výzvě proto podporuje i primátor Mirek Žbánek. "Jaro je pro tuto kampaň jako stvořené. Po dlouhé zimě si všichni potřebujeme protáhnout nohy a provětrat hlavy a chůze nebo běh jsou k tomu ideální. Každý máme limity nebo možnosti jinde, nejde o to ujít nebo uběhnout deset tisíc kroků, ale zkrátka se pokusit chodit pravidelně a alespoň o něco víc, než jsme byli doposud zvyklí," míní primátor.

A zatímco duben bude patřit pohybu takzvaně "po svých", květnová výzva má podpořit zejména jízdu na kole. Ale jak napovídá její rozšířený název "Do práce na kole, koloběžce, pěšky nebo poklusem", přípustné a v účasti akceptovatelné jsou také všechny ostatní udržitelné formy mobility. Na Olomoucku pořádají dobrovolníci výzvu Do práce na kole již od roku 2013 s cílem podpořit kondici lidí i rozvoj infrastruktury pro pěší a cyklisty. Úkol je jednoduchý: celý květen se pohybovat na cestách do práce či do školy udržitelně a aktivně.

"Chcete-li se do květnové výzvy zapojit, stačí se do konce dubna zaregistrovat na www.dopracenakole.cz (každý soutěžící zvlášť) a během května pak co nejpravidelněji dopravovat se do práce a z práce na kole, koloběžce, skejtu, vozíčku, chodit pěšky či běhat. Způsoby můžete během výzvy libovolně kombinovat také s hromadnou dopravou, pokud část cesty zvládnete nemotorově (proto je vhodná i pro dojíždějící vlaky či autobusy). Například v pondělí a středu můžete jet na kole, v úterý jít pěšky, ve čtvrtek běžet a v pátek dorazit do práce na longboardu. Své cesty si nejrůznějším způsobem zapisujete do svého profilu – pomocí mobilních aplikací nebo přes web. Nakonec můžete vyhrát zajímavé ceny," lákají k účasti organizátoři výzvy.

V podpoře zdravého životního stylu je aktivní i město Olomouc. Z řad zaměstnanců se podařilo utvořit více než padesátičlenný tým, který se zapojí do květnové výzvy. "Rozvoj cyklodopravy je jednou z našich priorit. A chceme-li toto téma stále více popularizovat, musíme k němu sami přistupovat aktivně. Město proto svým zaměstnancům, kteří o účast ve výzvě projevili zájem, zaplatilo startovné. Jde nám především o to ukázat, že cyklistika je nejen rekreační záležitost, ale také rychlý a pohodlný způsob dopravy, který dokáže poměrně výrazně ulehčit městu od dopravního zatížení," říká náměstek primátora Tomáš Pejpek.

Pro účastníky i širokou veřejnost je každoročně v rámci kampaně Do práce na kole naplánována i série akcí, které město podpoří finančně nebo spoluprací na jejich organizaci. Pokud to situace umožní, chybět nebudou cyklovyjížďky, debaty, semináře, filmové projekce nebo pikniky. Veškeré informace o kampani najdete na webu www.dopracenakole.cz